Geen gedoe na overlijden – zo ga je om met de erfenis

Het overlijden van een dierbare is al moeilijk genoeg. Emotioneel gezien is het een lastige tijd. Aan de ene kant ben je aan het rouwen en aan de andere kant moet je formeel gezien nog veel in orde maken. Ook je omgeving rouwt op zijn of haar eigen manier. In deze periode is het fijn als je een objectieve derde aan je zijde hebt, die alle processen rondom de uitvaart voor je uit handen neemt. Een uitvaartondernemer kan adcies geven over het regelen van de erfenis?

De erfenis afhandelen: het beste voor alle betrokken partijen

Bij het verdelen van de erfenis kunnen familieruzies ontstaan. Nederland is steeds welvarender geworden, dus in meer families is ook steeds meer geld te verdelen. Bovendien zijn Nederlanders ook steeds mondiger geworden. Ze nemen niet snel meer genoegen met wat een advocaat of notaris zegt en dus stappen ze naar de rechter. Het gevolg is dat families soms uit elkaar vallen en dat niemand elkaar nog wil spreken, terwijl de relatie voor het overlijden juist goed was. Het gaat dan niet eens om hebberigheid, maar meer om het innemen van de plek binnen de familie. Het claimen van spullen heeft vaak te maken met oud zeer en onverwerkte emoties. Hoe zorg je er als familie voor dat iedereen krijgt wat hij of zij toekomt, zonder dat er onenigheid of zelfs ruzie ontstaat?

Tips voor het regelen van de erfenis

Als je zeker wil dat de verdeling van de erfenis in goede harmonie verloopt, dan geven we je graag enkele tips mee die je kunnen helpen in deze lastige tijd.

1. Stel een testament op

Om de verdeling van de erfenis zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om alle erfgenamen als gelijke te behandelen. Is één kind je bijzonder dierbaar, bijvoorbeeld omdat hij of zij altijd voor je klaarstaat, dan is het juist een goed idee om schenkingen te doen tijdens het leven. Op deze manier is de verdeling van de erfenis geen aanleiding voor conflicten of discussies.

2. Leg zoveel mogelijk vast over de nalatenschap

Om ruzies tussen kinderen te voorkomen is het handig om zoveel mogelijk op papier vast te leggen. Dat kan bijvoorbeeld in een testament. Dat is veel verstandiger dan vage mondelinge beloftes. Als alles op papier staat, leidt dat uiteindelijk tot minder ruzie. Zorg er ook voor dat de inhoud van het testament actueel is. Check bijvoorbeeld om de vijf jaar de inhoud ervan. Klopt alles nog? Scheidingen, huwelijken en de geboorte van een kleinkind hebben gevolgen voor de uitkomst. Bespreek dit met de notaris met wie je het testament hebt opgemaakt.

3. Maak een inventaris van waardevolle spullen

Maak niet alleen een testament voor het vermogen dat te verdelen is. Doe dit ook voor andere waardevolle spullen, zoals sieraden, schilderijen en kostbare voorwerpen. Dit document kun je ook geven aan een onafhankelijke derde. Deze inventaris is ook te verdelen via de notaris.

4. Kies een onafhankelijke derde om de erfenis te regelen

Kies zelf voor een executeur die de erfenis voor je regelt en verdeelt. Ook dit leidt vaak tot minder ruzie. Zorg dat je deze persoon vertrouwt en dat hij of zij niet tot de partijen behoort die de erfenis in ontvangst mogen of kunnen nemen.

5. Laat partners en schoonfamilie thuis

Laat schoonfamilie en partner thuis. Betrek ze zo min mogelijk bij de erfenis. Besef dat het echt alleen om de kinderen gaat. Hoe meer partijen er betrokken zijn, hoe groter de kans op ruzie is.

Wie betaalt de uitvaartkosten?

Is er een erfenis te verdelen? Dan kan de uitvaart betaald worden van het bedrag dat vervalt aan de overgebleven familieleden. De som van de uitvaart wordt gelijkmatig verdeeld over alle betrokken partijen, tenzij anders in het testament staat aangegeven. Hetzelfde geldt als er geen erfenis is en de preferente schulden vervallen aan de familie. De opdrachtgever van de uitvaart betaalt aan de uitvaartondernemer. Die kan ervoor kiezen om dit later weer op de andere familieleden te verhalen.

Wat kan Boerhaave uitvaartzorg voor u betekenen?

Een uitvaartondernemer regelt de uitvaart en zorgt ervoor dat de laatste wensen van de overledene zo goed mogelijk worden overgenomen. Wij doen er alles aan om jouw dierbare een mooi en waardig afscheid te geven. Daarnaast geven wij je advies over hoe je alle formele zaken regelt rondom het overlijden van een dierbare. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op en laat ons je helpen.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.