Erfenis en schulden: Hoe zit dat nu precies?

Bij erfenissen wordt er vaak gesproken over geld of goederen ontvangen, maar wat als je schulden ontvangt? Als de overledene nog schulden open heeft staan, dan worden die net als het vermogen doorgegeven aan de erfgenamen. Alleen betekent dit dan dat je hoe dan ook verantwoordelijk bent voor de schulden als nabestaande? Nee, gelukkig is dat niet zo. Als erfgenaam heb je namelijk een aantal opties waar je tussen kan kiezen en dat bepaalt of je de schulden moet betalen of niet.

Soorten schulden

Er bestaan een hele reeks aan schulden die mogelijk nog open kunnen staan. Dit kunnen onbetaalde rekeningen zijn, persoonlijke leningen, maar bijvoorbeeld ook erfbelasting. Daarnaast kan er een schuld zijn ontstaan doordat de hypotheek van het huis hoger is geworden dan de marktwaarde. Dat zijn een hoop dingen om rekening mee te houden, want deze schulden kunnen allemaal geërfd worden. Een studieschuld is hier overigens niet een van, deze vervalt namelijk wanneer de eigenaar van deze schuld is overleden.

Wie krijgt het

De erfgenamen worden als eerst aansprakelijk gesteld voor de openstaande schulden. Dit wordt besloten op basis van wat er in het testament is vastgelegd. Het kan alleen ook zo zijn dat er helemaal geen testament is opgesteld. Dan wordt het via het wettelijk erfrecht opgelost. Via deze weg gaat de erfenis eerst naar de echtgenoot en daarna eventueel naar de kinderen. Het is echter niet zo dat je als je erfgenaam bent deze schulden zomaar moet accepteren. Je kunt ervoor kiezen om de erfenis te aanvaarden, maar ook om hem te verwerpen.

Zuiver aanvaarden

Zo kun je ervoor kiezen om de erfenis zuiver te aanvaarden. Hiermee ontvang je alles wat je krijgt, zoals geld, voorwerpen of zelfs ontroerend goed. Maar op deze manier krijg je ook alle schulden. Je kunt er niet voor kiezen om alleen de dingen die je wilt te accepteren. Het is dus het een of het ander. Daarom is het verstandig om na te denken over de hoeveelheid schulden die je verwacht ten opzichte van het vermogen. Alleen bij schulden waarvan je niet van het bestaan kon afweten, kun je afstand nemen. Dit loopt dan wel via de kantonrechter.

Erfenis verwerpen

Je kunt er ook voor kiezen de erfenis niet te accepteren. Als je al weet dat de overledene veel schulden had, kan dat in die situatie verstandiger zijn. Maar in dat geval ben je niet meer erfgenaam, en heb je dus ook geen recht meer op bezittingen. De schulden gaan door naar de volgende erfgenamen. Die kunnen het op hun beurt ook weer verwerpen of accepteren. Als niemand de erfenis met schulden accepteert, wordt het eigendom (en dus de schuld) opgenomen door de Nederlandse staat.

Beneficiair aanvaarden

Er bestaat ook nog een soort van tussenweg, namelijk beneficiair aanvaarden. Via deze weg kun je meer informatie over de erfenis te weten komen. Bijvoorbeeld, je kunt uitzoeken hoe hoog de schulden zijn of wat precies de bezittingen zijn. Op deze manier kun je wellicht een beter overwogen keuze maken. Je kunt, na meer te weten gekomen te zijn, er alsnog voor kiezen om de erfenis te verwerpen. Dit moet dan wel binnen drie maanden en het gaat via de rechtbank.

Uitvaartzorg Boerhaave

Na de uitvaart gaan de zorgen vaak nog door. Gelukkig zijn er vaak verschillende opties zodat er voor jouw specifieke situatie altijd een oplossing is. Je bent tot niks verplicht als het op de erfenis aankomt en je kunt dus zelf beslissen of je hem aanvaart of niet. Soms kan je dit voor een dilemma stellen, aangezien je bijvoorbeeld een bezit wel wilt erven maar de schulden niet. Als je hier meer hulp bij nodig hebt, kun je altijd contact opnemen. Als je zelf een testament opgesteld hebt, kun je zelfs met je erfgenamen een gesprek aangaan over wat ze kunnen verwachten. Het afscheid nemen gaat namelijk het beste als er zo weinig mogelijk zorgen zijn.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.