Hoe ziet rouw er voor kinderen uit?

Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis. En toch zijn er vrijwel dagelijks kinderen die daar voor het eerst mee geconfronteerd wordt, omdat hun opa of oma, of zelf vader of moeder sterft. Kinderen en rouw. Hoe ga je daarmee om?

Verschillen in leeftijd

Het is goed om je te realiseren dat de rouwverwerking van een kind anders verloopt dan bij een volwassene. Ook is de leeftijd van het kind van invloed. Bij een jong kind komt het verdriet soms even kort opzetten, waarna hij zo ineens weer vrolijk verder gaat spelen. Oudere kinderen krijgen er veel meer van mee en zijn vaak geneigd om anderen in hun verdriet te ontlasten.

Wees eerlijk en duidelijk

Ongeacht de leeftijd van het kind is het erg belangrijk dat je eerlijk en duidelijk bent. Anders loop je de kans dat je kind dingen zelf gaat invullen. Zeg dus bijvoorbeeld niet dat papa slaapt, want dan is de kans groot dat je kind zelf niet meer durft te gaan slapen. Stel je voor dat ze hem dan ook gaan begraven! Ga in op alle vragen van je kind en geef antwoorden die passen bij zijn leeftijd. Wees daarin niet bang om je eigen verdriet te laten zien. Huilen mag. Leg uit dat het heel normalaal is om verdrietig te zijn als er iemand is gestorven.

Samen uitvaart voorbereiden

Betrek je kind bij de voorbereidingen van de uitvaart. Daarmee maak je de dood niet tot iets ‘engs’. Hij kan een mooie tekening of brief maken voor in de kist. Je kunt samen de kist beschilderen. Misschien kan hij tijdens de dienst ook iets bijdragen, door bijvoorbeeld een kaars aan te steken. Oefen dit dan een paar keer met samen.

Herinneringen ophalen

Blijf ook na de uitvaart pratin over de overledene. Haal samen herinneringen op. Schrik niet als je kind de dood ineens gaat integreren in zijn spel. Het is voor hem een ​​manier om te verwerken wat het precies betekent als iemand overlijdt.

Tijd om te rouwen

Naarmate de tijd verstrijkt, zul je je kind niet altijd met het verdriet dat je voelt willen belasten. Vooral niet wanneer je niets aan hem merkt. Toch is het verstandig om regelmatig even te checken hoe het met hem gaat. Of hij ruimte geeft en krijgt om te rouwen. Als een kind of jongere daar namelijk niet aan toe komt, kan hij problemen krijgen met schoolwerk en zijn sociale ontwikkeling.

Хэлп враген маг

Heb je het gevoel dat je kind helemaal vastloopt of niet aan rouwen toekomt? Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Vraag er je huisarts naar. Er zijn diverse rouwcursussen voor kinderen waarbij vooral het contact met andere lotgenootjes veel voor hem kan betekenen.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.