Van duurzaam leven tot een duurzaam afscheid

We worden steeds meer bewust van de sporen die we achterlaten in de wereld. Als je de toekomst een groen hart toedraagt en graag duurzaam leeft, wil je dit natuurlijk ook uitdrukken in de manier waarop je de wereld verlaat. Een crematie of begrafenis kan al snel voor vervuiling zorgen: van vervuilend vervoer tot uitstoot van schadelijke stoffen bij het cremeren. Voor een milieuvriendelijke uitvaart en een gezond geweten komen er dan ook steeds meer mogelijkheden op de markt.

 

Groene energie

Steeds meer uitvaartlocaties worden voorzien van zonnepanelen en ledlampen om het energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Cremeren wordt vaak gezien als de grootste vervuiler, maar eigenlijk is de milieu-impact van begraven en crematie ongeveer gelijk. Een van de duurzame alternatieven voor cremeren die in de toekomst wordt aangeboden is resomeren, ook wel bio-crematie. Hierbij wordt het lichaam afgebroken door water en loogzout in plaats van verbranding. Het natuurlijk afbraakproces van het lichaam wordt hiermee versneld en duurt ongeveer twee uur. Op dit moment is deze techniek echter nog niet mogelijk in Nederland.

Ecologische materialen

De opties voor een duurzame kist zijn inmiddels omvangrijk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een traditionele kist gemaakt van duurzaam hout met een keurmerk, die vanbinnen ingericht is met hennep, bamboe of biologisch katoen. Daarnaast bestaan er ook kisten gemaakt van bioplastic. Voor crematies zijn er biologisch afbreekbare urnen beschikbaar. Voor een geheel ecologische uitvaart kies je daarbij voor kleding van duurzaam materiaal als wol, katoen of linnen.

Het boeket

Iets waar je misschien niet gelijk aan denkt, maar wat ook voor vervuiling kan zorgen, is het rouwboeket. Deze maakt vaak een lange reis voordat het boeket bij de uitvaart terechtkomt. Om de energie die hierbij vrijkomt terug te brengen, kun je kiezen voor bloemen die zo lokaal mogelijk gegroeid zijn. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en je laten begraven op een natuurbegraafplaats. Hiervoor zijn meerdere plaatsen in Nederland ingericht, waaronder ook een paar in de provincie Groningen.

Minder kilometers is minder vervuiling

Het meest belastend voor het milieu is de rouwstoet. Door te kiezen voor een uitvaartlocatie die zo dicht mogelijk bij huis ligt, kun je het aantal kilometers en daarmee de vervuiling beperken. Daarnaast worden de opbaring, de ceremonie en de receptie vaak op meerdere locaties gehouden, wat voor extra vervuiling zorgt. Wil je een duurzame uitvaart, dan is het nuttig deze zoveel mogelijk lokaal te houden. Ook kun je denken aan alternatieve transportmogelijkheden voor de uitvaart. In plaats van een vervuilende auto die op diesel rijdt, kun je een elektrische rouwwagen huren of zelfs per bakfiets, te paard of te voet gaan.

Het kostenplaatje

Naast duurzaam, wil je je uitvaart waarschijnlijk ook betaalbaar houden. Aan duurzaamheid hangt namelijk vaak wel een prijskaartje. Toch zijn er voor elk budget genoeg mogelijkheden voor een duurzame uitvaart. Allereerst is een goede uitvaartverzekering natuurlijk belangrijk, zodat je geliefden niet voor een onaangename verrassing komen te staan. Spreek daarom je wensen voor een milieuvriendelijke begrafenis of uitvaart uit en wees eerlijk over je financiële mogelijkheden. Bij Uitvaartzorg Boerhaave helpen we graag mee aan een groene toekomst en zijn we constant op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Mocht je benieuwd zijn naar de mogelijkheden bij ons, neem dan vooral contact met ons op en maak je wensen kenbaar. We helpen je graag mee om de wereld schoner achter te laten.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.