Technische crematie, ook wel stille crematie genoemd

Bij Uitvaartzorg Boerhaave kan je terecht voor een mooi en persoonlijk afscheid, wij verzorgen dit graag in ons eigen uitvaartcentrum of een andere locatie die jou past!

In onze steeds veranderende wereld, waarin individualiteit en persoonlijke voorkeuren een steeds belangrijkere rol spelen, verandert ook de manier waarop we afscheid nemen van onze dierbaren. Een van de nieuwe trends in deze context is “technische crematie”, een term die voor velen misschien nieuw of onbekend lijkt. Deze vorm van cremeren, waarbij geen traditionele ceremonie wordt gehouden, biedt een alternatieve benadering van het afscheid nemen van dierbaren die zowel praktische als emotionele voordelen kan hebben.

Hier bekijken we wat technische crematie precies inhoudt en waarom het voor sommige mensen een aantrekkelijke optie kan zijn. We bekijken de procedure zelf, hoe deze verschilt van een traditionele crematie en wat de unieke voordelen zijn. Daarnaast besteden we aandacht aan de emotionele aspecten en hoe deze vorm van afscheid nemen tegemoet kan komen aan de wensen van de moderne samenleving.

Maar wat maakt een technische crematie het overwegen waard? Is het alleen de kostenbesparing die mensen aantrekt of zit er meer achter deze persoonlijke keuze? Deze vragen worden beantwoord door een diepgaande blik te werpen op deze moderne manier van afscheid nemen.

Dus wat is een technische crematie?

Een technische crematie is een vorm van crematie waarbij geen afscheidsceremonie of samenkomst van nabestaanden plaatsvindt in het crematorium. Het lichaam van de overledene wordt direct en zonder ceremonieel naar het crematorium gebracht en gecremeerd. Deze optie wordt vaak gekozen vanwege de eenvoud, lagere kosten of de specifieke wensen van de overledene.

Technische kosten van crematie

Technische kosten van crematie

Bij het organiseren van een uitvaart in Groningen zijn de kosten vaak een belangrijke factor. Technische crematie staat bekend om haar eenvoud en snelheid en biedt een kosteneffectief alternatief voor traditionele uitvaartdiensten. In deze aflevering bekijken we hoeveel een technische crematie kost en welke factoren deze kosten beïnvloeden.

 • De basiskosten van een technische crematie

  De basiskosten van een technische crematie zijn meestal lager dan de kosten van een traditionele uitvaart of crematie met een volledige ceremonie. Deze kosten omvatten meestal het vervoer van de overledene naar het crematorium, de crematie zelf en administratieve basiskosten. Omdat er geen ceremonie of gebruik van de faciliteiten voor een wake is, zijn veel van de kosten die normaal gesproken bij een uitvaart komen kijken lager.

 • Bijkomende kosten en opties

  Hoewel de basisoptie van een technische crematie vrij eenvoudig is, hebben nabestaanden de mogelijkheid om extra diensten toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld het huren van een privéruimte zijn voor een kleine, intieme afscheidsceremonie, de kosten van een urn of het verstrooien van de as. Het is belangrijk om te weten dat elke toevoeging aan een basisdienst extra kosten met zich meebrengt.

 • Vergelijking met de kosten van een traditionele uitvaart

  In vergelijking kan een traditionele begrafenis aanzienlijk duurder zijn door de kosten van de uitvaartdienst, bloemen, kist, rouwauto, verzegeling en catering voor de gasten. Bij een technische crematie komen veel van deze kosten te vervallen, waardoor het voor veel families een economisch aantrekkelijke optie is.

Waarom kiezen voor een technische crematie?

De keuze voor een technische crematie, ook wel stille crematie genoemd, kan verschillende redenen hebben. Deze keuze weerspiegelt vaak zowel persoonlijke als praktische overwegingen. Hieronder zetten we op basis van onze ervaring de belangrijkste redenen op een rij waarom mensen voor deze vorm van cremeren kiezen.

Persoonlijke wensen en overwegingen

 • Respect voor de wensen van de overledene: in sommige gevallen spreekt de overledene zelf de wens uit voor een eenvoudig en bescheiden afscheid, zonder ceremonie of uitgebreide bijeenkomsten.
 • Minimalisme en eenvoud: veel mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan minimalisme in hun leven en dit kan weerspiegeld worden in hun keuze voor een begrafenisceremonie. Een technische crematie past goed bij deze kijk op het leven.
 • Intimiteit van de familie: Sommige families kiezen voor een technische crematie omdat ze afscheid nemen beschouwen als een zeer intieme, privé aangelegenheid die ze liever privé houden.

Financiële overwegingen

 • Besparingen: een technische crematie is vaak veel goedkoper dan een traditionele begrafenis met ceremonie. Dit komt omdat veel van de gebruikelijke kosten zoals zaalhuur, catering en een ingewikkelde kist komen te vervallen.
 • Economische noodzaak: voor sommige families kan de keuze worden ingegeven door economische problemen. In tijden van financiële crisis kan een technische crematie een waardig maar budgetvriendelijk alternatief zijn.

Praktische redenen

 • Afstand en logistiek: Families die op verschillende geografische locaties wonen, vinden in een technische crematie soms een oplossing voor de logistieke problemen die zich kunnen voordoen bij een traditionele begrafenis.
 • Tijdgebrek: In sommige gevallen kan tijdgebrek of het onvermogen om op korte termijn een volledige begrafenis te organiseren leiden tot de keuze voor een technische crematie.

Milieu-overwegingen

 • Milieubewustzijn: Mensen die tijdens hun leven milieubewust en ecologisch bewust zijn, kunnen kiezen voor een technische crematie als milieuvriendelijker alternatief.

De keuze voor een technische crematie is vaak heel persoonlijk en wordt beïnvloed door een combinatie van persoonlijke, financiële, praktische en milieuoverwegingen. Het biedt een manier van afscheid nemen die respectvol en waardig is en in lijn met de wensen van de overledene en dierbaren.

Hoe boek ik een technische crematie bij Boerhaave Uitvaartverzorging?

Bij Uitvaartzorg Boerhaave begrijpen we dat het kiezen van de juiste vorm van afscheid nemen een diep persoonlijke en soms uitdagende beslissing is. Of u nu overweegt om voor een technische crematie te kiezen of gewoon meer informatie wenst over de verschillende mogelijkheden, wij staan klaar om u te ondersteunen en te begeleiden in dit proces.

Wij nodigen u uit voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen uw wensen en vragen kunnen bespreken. Dit gesprek verplicht u tot niets, maar biedt u de gelegenheid om geïnformeerd te raken over alle opties en diensten die wij bieden. Ons team van ervaren professionals zal u met empathie en expertise bijstaan, zodat u een keuze kunt maken die het beste past bij uw unieke situatie en voorkeuren.

Neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. U kunt een afspraak maken door ons te bellen op 050 5255 980 of door een terugbelverzoek achter te laten op onze website. Bij Boerhaave Uitvaartverzorging staan we voor u klaar met zorg, respect en aandacht voor uw persoonlijke wensen.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.