Hoelang duurt een crematie?

In Nederland kiezen velen voor crematie vanwege de eenvoud en de milieuvriendelijkheid van dit proces. Als je jezelf afvraagt: “Hoe lang duurt een crematie gemiddeld?”, dan is het antwoord vrij duidelijk. 

Over het algemeen duurt het daadwerkelijke crematieproces, waarbij het lichaam aan hoge temperaturen wordt blootgesteld tot het tot as is gereduceerd, ongeveer 75 tot 90 minuten. Hoewel deze tijd enigszins kan variëren afhankelijk van de faciliteit en specifieke omstandigheden, is dit de gemiddelde duur die de meeste families kunnen verwachten.

Daarnaast neemt de gehele ceremonie, inclusief de ontvangst op de begraafplaats, de catering en de condoleanceservice, doorgaans enkele uren in beslag. Deze periode stelt families en vrienden in staat om samen te komen, herinneringen te delen en elkaar te steunen.

In dit bericht zullen we meer details geven over wat er gebeurt voor, tijdens en na de crematie, om je een volledig idee te geven van het proces.

Hoelang duurt een crematiedienst: stap-voor-stap handleiding

 1. Voorbereiding

  De voorbereidingsfase is cruciaal en begint vaak al lang voor de dag van de crematie. Deze periode omvat het regelen van diverse administratieve zaken, zoals het verkrijgen van de noodzakelijke overlijdensakte en toestemming voor crematie. Familieleden en nabestaanden kiezen ook de kist, beslissen over eventuele rituelen of diensten en plannen de datum en tijd van de crematie.

  In Nederland moet er minimaal 36 uur tussen het overlijden en de crematie liggen. Gedurende deze tijd kunnen nabestaanden ook een rouwbezoek of -wake plannen, waarbij men afscheid neemt van de overledene. Deze voorbereidingsfase is ook het moment om persoonlijke wensen te bespreken, zoals de keuze voor muziek, bloemen, of specifieke lezingen tijdens de ceremonie.

 2. De ceremonie

  De ceremonie voorafgaand aan de crematie kan sterk variëren, afhankelijk van persoonlijke, culturele of religieuze wensen. In Nederland wordt de ceremonie meestal gehouden in de aula van het crematorium, waar familie en vrienden samen kunnen komen om te herdenken en afscheid te nemen.

  Dit kan een mix zijn van toespraken, muziek, stiltemomenten en andere persoonlijke elementen die de overledene eren. Sommige families kiezen voor een religieuze dienst, terwijl anderen een meer seculiere of persoonlijke invulling geven. De duur van de ceremonie kan variëren, maar gemiddeld duurt het ongeveer 45 tot 90 minuten.

 3. De crematie

  Na de ceremonie wordt de kist naar de crematieruimte gebracht. De daadwerkelijke crematie vindt meestal plaats buiten het zicht van de familie en duurt ongeveer 75 tot 90 minuten bij een temperatuur van rond de 1100 graden Celsius. Gedurende deze tijd wordt het lichaam volledig gereduceerd tot as. In sommige gevallen kan de directe familie ervoor kiezen om aanwezig te zijn bij het inbrengen van de kist in de crematieoven, wat een extra moment van afscheid kan bieden.

  Hoelang duurt een crematiedienst

 4. Nabewerking

  Na de crematie worden de overgebleven asresten uit de oven verzameld en afgekoeld. Vervolgens worden eventuele metalen onderdelen (zoals schroeven of protheses) verwijderd. De as wordt dan in een asbus geplaatst, die aan de familie wordt overhandigd of tijdelijk wordt bewaard totdat er een beslissing is genomen over de uiteindelijke bestemming.

  Nabestaanden kunnen kiezen om de as te bewaren in een urn, te verstrooien op een speciale plaats, te plaatsen in een columbarium, of te verwerken in een herdenkingsobject. In Nederland is er een wettelijke wachtperiode van één maand na de crematie voordat de as mag worden uitgegeven, wat nabestaanden tijd geeft om over hun beslissing na te denken.

 5. Catering

  Catering is een belangrijk onderdeel van de uitvaart en biedt een moment van samenzijn en troost na de ceremonie. In Nederland wordt dit vaak een ‘koffietafel’ genoemd, maar de invulling kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en culturele tradities. Na de crematie of aan het einde van de ceremonie komen familieleden, vrienden en andere genodigden samen om herinneringen te delen, steun te bieden en het leven van de overledene te vieren. De catering kan variëren van eenvoudige koffie en cake tot uitgebreide buffetten of zelfs een volledige maaltijd.

  Het is belangrijk om rekening te houden met de wensen van de overledene en de familie, evenals het aantal gasten en eventuele dieetbeperkingen. Sommige families kiezen voor traditionele Nederlandse lekkernijen zoals broodjes met haring of kroketten, terwijl anderen de voorkeur geven aan een menu dat de favoriete gerechten van de overledene weerspiegelt. Veel crematoria en uitvaartcentra in Nederland bieden diverse cateringopties en kunnen de organisatie hiervan voor hun rekening nemen.

  Dit biedt de nabestaanden de gelegenheid zich te concentreren op het afscheid en de herdenking, zonder zich zorgen te hoeven maken over de praktische details van de catering.
  catering

  Deze tijd van samenkomen is niet alleen een gelegenheid om te eten en drinken, maar ook een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Het stelt mensen in staat om ervaringen en herinneringen te delen, wat helpt bij de verwerking van het verlies. De keuze voor catering moet daarom met zorg worden overwogen, zodat het een passende en troostrijke aanvulling is op de uitvaartdienst.

De tijdsduur van een crematie bepaal je grotendeels zelf

De tijdsduur van een uitvaartdienst wordt beïnvloed door verschillende factoren die verband houden met de voorkeuren van de nabestaanden en de laatste wensen van de overledene. Deze variabelen omvatten onder meer:

 • Het aantal gasten: hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe langer de dienst kan duren, vooral als er tijd is ingepland voor iedereen om persoonlijk afscheid te nemen.
 • Muziekselectie: de lengte en het aantal muziekstukken die tijdens de ceremonie worden gespeeld, kunnen de duur aanzienlijk beïnvloeden. Live muziek kan ook extra tijd in beslag nemen.
 • Religieuze en culturele rituelen: specifieke gebeden, rituelen of muzikale tradities kunnen een belangrijk onderdeel van de dienst vormen en extra tijd vereisen.
 • Toespraken bij het graf: indien er naast de ceremonie ook een graflegging is waarbij sprekers of een ceremoniemeester aan het woord komen, kan dit de totale tijd verlengen.
 • Aantal en lengte van de toespraken: het aantal mensen dat spreekt en de tijd die elke spreker neemt, zijn belangrijke factoren. Het vooraf bespreken van een tijdsbeperking kan hierbij nuttig zijn.
 • Condoleance: de aanwezigheid van een condoleance voor en/of na de dienst, met bijbehorende versnaperingen zoals koffie en thee, voegt niet alleen tijd toe maar biedt ook een waardevolle gelegenheid voor onderlinge steun en herinneringen.

Het is ook nuttig om te overwegen of er speciale herdenkingsmomenten of -activiteiten zullen zijn, zoals het oplaten van ballonnen, een fotopresentatie, of een moment van stilte. Al deze elementen dragen bij aan de persoonlijke aard van het afscheid en moeten zorgvuldig worden overwogen om de dienst zowel betekenisvol als beheersbaar te houden qua tijd. Bij Uitvaartzorg Boerhaave staan we klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het maken van deze keuzes, zodat de uitvaart in Groningen een passend eerbetoon wordt aan het leven van je dierbare.

Veelgestelde vragen over de duur van een crematie

Hoelang duurt het voordat je de as krijgt na een crematie?

In Nederland moet men wettelijk vier weken wachten na de crematie voordat de as beschikbaar wordt gesteld aan de nabestaanden. Daarna kunnen zij de as ophalen of laten bezorgen, afhankelijk van de afspraken met het crematorium.

Waarom vier weken wachten op de as na een crematie?

In Nederland is het wettelijk verplicht om vier weken te wachten voordat de as na een crematie aan nabestaanden wordt overhandigd. Deze periode is bedoeld om de nabestaanden voldoende tijd te geven om over de bestemming van de as na te denken en eventuele juridische of persoonlijke zaken te regelen.

Heb je je kleren aan tijdens het cremeren?

Ja, het is gebruikelijk dat het lichaam in kleding wordt gecremeerd. Vaak kiezen families kleding die betekenisvol of typerend was voor de overledene. Het is echter belangrijk dat de kleding gemaakt is van natuurlijke materialen om milieuschade te voorkomen.

Hoelang duurt het voordat een lichaam is gecremeerd?

Het daadwerkelijke crematieproces duurt gemiddeld tussen de 75 en 90 minuten. De precieze tijd kan variëren afhankelijk van het crematorium en de omstandigheden van de overledene.

Moet je in een kist gecremeerd worden?

Ja, in Nederland is het gebruikelijk en vaak wettelijk vereist dat het lichaam in een kist wordt gecremeerd. De kist is meestal gemaakt van materiaal dat geschikt is voor crematie, zoals hout of karton.

Wat gebeurt er met de kist tijdens een crematie?

De kist wordt samen met het lichaam verbrand tijdens het crematieproces. De materialen van de kist moeten daarom geschikt zijn voor verbranding en geen schadelijke stoffen uitstoten.

Wordt alle as gegeven na de crematie?

Ja, na de crematie worden de overgebleven asresten verzameld en verwerkt. Alles wat overblijft na het verwijderen van niet-verbrandbare materialen (zoals metaal) wordt aan de nabestaanden gegeve

Kun je menselijke as aanraken?

Ja, je kunt menselijke as aanraken. Het is echter fijn en poederig, dus veel mensen kiezen ervoor om het in een urn of ander gesloten object te bewaren.

Hoe lang blijft de as na een crematie houdbaar?

As is in wezen een verzameling mineralen en blijft onbeperkt houdbaar. Het verandert niet van samenstelling en gaat niet 'slecht', waardoor het voor onbepaalde tijd bewaard kan blijven.

Hoe kan ik milieuvriendelijk as begraven?

Om as milieuvriendelijk te begraven, kun je kiezen voor een bio-afbreekbare urn die in de aarde afbreekt. Je kunt ook de as verstrooien op een plek die betekenisvol is, of in een herdenkingsbos waar het bijdraagt aan de groei van nieuwe planten en bomen.

Is gecremeerd worden een zonde?

Of crematie een zonde is, hangt af van persoonlijke, culturele of religieuze overtuigingen. In veel religies en culturen wordt crematie als een acceptabele praktijk beschouwd, terwijl anderen traditionele begrafenissen verkiezen. Het is belangrijk om deze keuze te baseren op persoonlijke overtuigingen en de wensen van de overledene.

Conclusie

Kortom, het traject van een crematie omvat het begrijpen van verschillende aspecten, van de voorbereiding en de ceremonie tot het crematieproces zelf en de omgang met de as. De verplichte wachttijd van vier weken voor het ontvangen van de as biedt tijd om na te denken en te beslissen over de laatste rustplaats. Terwijl het crematieproces meestal tussen de 75 en 90 minuten duurt, kan de hele gebeurtenis, inclusief de ceremonie en de dienst na de crematie, meerdere uren in beslag nemen.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de emotionele en spirituele aspecten van een crematie, met respect voor persoonlijke en religieuze overtuigingen. Of je er nu voor kiest om de overledene in speciale kleding te kleden, het type urn dat wordt gebruikt of de uiteindelijke bestemming van de as, deze beslissingen zijn zeer persoonlijk en weerspiegelen het unieke leven dat wordt geëerd.

Bij Uitvaartzorg Boerhaave begrijpen we het belang van deze tijd en zetten we ons in voor een meelevende, respectvolle dienstverlening die de nagedachtenis van je dierbare eert. 

Wij bieden uitgebreide diensten, begeleiden families bij elke stap van het proces en helpen bij het regelen van een waardig, persoonlijk afscheid. Of je nu vragen hebt over de praktische aspecten van cremeren of over de meer persoonlijke en emotionele aspecten wilt bespreken, ons ervaren team is er om je bij elke stap te ondersteunen.

Onthoud dat cremeren niet zomaar een einde is, maar een respectvol eerbetoon aan een geleefd leven en een nalatenschap die voortleeft in herinnering en geest.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.