Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

De dag van de uitvaart

Wanneer een dierbare overlijdt, overheerst het verdriet. Het regelen van de uitvaart is dan een zware belasting. Dan is het fijn dat alles daaromheen geregeld wordt door de uitvaartondernemer. Wat komt bij dat ontzorgingsproces kijken? Dat nemen we in dit artikel met je door.

Voor de uitvaart

In de dagen voor de uitvaart moeten verschillende voorbereidingen worden getroffen. De nabestaanden werken nauw samen met een begrafenisondernemer om alle details van de ceremonie te organiseren. Dit omvat onder andere het kiezen van een geschikte locatie, het bepalen van de datum en het tijdstip, en het regelen van het vervoer, de bloemen en het rouwdrukwerk. Daarnaast worden er beslissingen genomen over de muziek, sprekers en andere persoonlijke elementen die de uitvaart uniek maken en aansluiten bij de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Condoleance

Op de dag van de uitvaart verzamelen de genodigden zich op de vooraf afgesproken locatie. Dit kan een uitvaartcentrum, kerk, crematorium of een andere plek zijn die een speciale betekenis had voor de overledene. Op die locatie vindt allereerst de condoleance plaats. Mensen krijgen de gelegenheid om hun medeleven te uiten en eventueel een laatste afscheidsgroet te brengen aan de overledene. De condoleance kan op verschillende tijdstippen op de dag worden gehouden, zowel voor als na de dienst.

De dienst

Daarna volgt de ceremonie. Deze vangt aan met een openingswoord, meestal gegeven door de uitvaartleider, een geestelijke, familielid of vriend(in). Hierop volgen toespraken waarin dierbare herinneringen aan de overledene worden gedeeld. Deze woorden kunnen troost bieden en een glimlach opwekken door de mooie momenten en bijzondere eigenschappen van de persoon te belichten. Muziek speelt tevens een belangrijke rol tijdens de ceremonie, met speciaal gekozen nummers die ofwel een diepere betekenis hebben, ofwel geliefd waren bij de overledene. Na de toespraken en muzikale intermezzo’s is er vaak ruimte voor stilte, gebed of meditatie voor een moment van bezinning.

Begrafenis of crematie

Het moment van afscheid nemen is aangebroken. Meestal wordt eerst de laatste rij uitgenodigd om naar voren te komen, gevolgd door de rijen ervoor. De familie blijft als laatste over. Hierna volgt de laatste gang naar de begraafplaats of het crematorium. Het is een intiem en emotioneel moment, waarbij familieleden voor het laatst afscheid kunnen nemen. Hoe dit eruitziet, verschilt. In het geval van een begrafenis kunnen mensen bijvoorbeeld bloemen of zand op de kist leggen. Ook is er soms een spreker aanwezig.

Afsluiten

Als afsluiting van de uitvaart komen de genodigden vaak nog samen op een afgesproken locatie waar eenieder een moment van ontspanning vindt, meestal onder het genot van een of meerdere consumpties welke vooraf met de opdrachtgever(s) zijn besproken. Juist ook dit ontspanningsmoment heeft waarde voor de nabestaanden. Het biedt de mogelijkheid om samen de dag te verwerken.

Mogelijkheden bespreken?

Concluderend is de dag van de uitvaart een bijzondere gelegenheid waarop degenen die achterblijven samenkomen om afscheid te nemen en te herinneren. Het is een dag vol emoties, symbolische rituelen en betekenisvolle momenten. Door zorgvuldige voorbereiding, het delen van persoonlijke toespraken en het kiezen van passende muziek kunnen nabestaanden en genodigden samen de herinnering aan de overledene koesteren en elkaar steun bieden in het rouwproces. Mocht je vragen hebben of behoefte aan ondersteuning, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team van Uitvaartzorg Boerhaave. Wij staan klaar om je verder te helpen.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.