Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

Unieke uitvaart: een natuurbegrafenis

Je weet al dat je kunt kiezen tussen begraven en cremeren. Als je begraven wilt worden, is er daarbij een mogelijkheid die nog niet iedereen kent, namelijk een natuurbegrafenis. Je voegt je dan ook nog eens in een traditie die al duizenden jaren bestaat. Denk maar aan de hunebedden. Dat zijn prehistorische grafkamers. Ook in de huidige tijd is het mogelijk om begraven te worden in de natuur.

Waarom een natuurbegrafenis?

Waarom zou je kiezen voor een natuurbegrafenis in plaats van een algemene begraafplaats? Wanneer je je bijvoorbeeld sterk verbonden voelt met de natuur, is natuurbegraven een optie. Je komt voort uit de aarde, en na je overlijden keer je ook weer terug naar de aarde. Het kan een mooie gedachte zijn dat er na je dood bloemen in het gebied zullen bloeien, dat er dieren zullen rondlopen en dat er mensen zullen lopen die genieten van de natuur.

Eeuwige grafrust

Een bijzonder aspect van een natuurgraf is dat er ‘eeuwige grafrust’ geldt. Het graf wordt dus niet, zoals kan gebeuren op een begraafplaats, na een bepaalde periode geruimd. Voor een natuurbegrafenis is er dus alleen sprake van eenmalige kosten. Je hebt niet te maken met verlenging van grafrechten, of met kosten voor onderhoud. En je hebt ook de garantie dat er in het gebied niet bijvoorbeeld gebouwd gaat worden. De eenmalige kosten liggen wel wat hoger dan bij een graf op een algemene begraafplaats.

Waar is natuurbegraven mogelijk?

Het is niet zo dat je op een willekeurige plek in de natuur begraven kunt worden. Een graf in de natuur is alleen mogelijk op een daarvoor aangewezen plek. De eerste moderne natuurbegraafplaats van Nederland is van 1944. Sindsdien zijn er meer van zulke gebieden bijgekomen, en het aantal groeit nog steeds. In de meeste gevallen gaat het om een bosgebied met open ruimtes.

Een plek kiezen

Wanneer je kiest voor een begraafplaats in de natuur, kies je in overleg met de eigenaar van het terrein de plek. Nadat alles geregeld is, krijg je de coördinaten. Zo weten jijzelf en later je nabestaanden de precieze plek van het graf. Die kunnen, wanneer je overleden bent, de plek van jouw graf opzoeken en stilstaan bij jou. Eventueel kan het graf gemarkeerd worden, maar zaken als een grafsteen, een grafmonument of andere voorwerpen zijn niet mogelijk. Wil je de keuze voor een bepaalde plek overlaten aan je nabestaanden? Dat kan ook.

Nu al reserveren

Je hoeft niet te wachten met het reserveren van plek op een natuurbegraafplaats. Je kunt nu al gaan rondkijken: welk plekje lijkt je mooi? Welk uitzicht hebben degenen die daar later gaan rondlopen? Dat zijn zaken waar je alvast over kunt nadenken. En wanneer je je keuze hebt gemaakt, de gewenste plek laten vastleggen. Dan ben je ervan verzekerd dat je wens ook wordt gerespecteerd.

Je wensen vastleggen

Wil je meer weten over een natuurbegrafenis? We vertellen je er graag over. Neem contact op om je wensen rond een natuurgraf en andere onderwerpen te bespreken en eventueel te laten vastleggen.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.