Een duurzame uitvaart: de mogelijkheden

Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact op het milieu van jouw afscheid zo klein mogelijk te maken. Wij zetten er alvast een paar op een rijtje.

Kist of draagbaar

Wist je dat veel uitvaartkisten van spaanplaat zijn gemaakt? Dat is beslist niet duurzaam. Beter kun je kiezen voor een kist van karton of een kist gemaakt van onbewerkt en ongelakt Nederlands hout of van wilgentenen met een bekleding van natuurlijk materiaal zoals jute of linnen op een matras van IJslands mos. Je kunt ook kiezen voor een opbaarplank waarop de overledene is gewikkeld in een lijkwade. Gebruik voor een lijkwade materiaal als linnen of wol: Nederlandse materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

Kleding

Denk ook goed na over de kleding van de overledene en wat er verder wordt meegegeven in de kist. Zorg het liefst voor kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen of wol. Natuurlijk is het geen probleem om de overledene tijdens de opbaring nog sieraden en een bril te laten dragen, maar deze kunnen beter verwijderd worden zodra de kist gesloten wordt. Dat geldt ook voor elektrische hulpmiddelen, zoals een gehoorapparaat. Dergelijke voorwerpen zijn slecht afbreekbaar en vormen een belasting voor het milieu.

Bloemen

Vooral wanneer de overledene van bloemen hield, mag een mooi rouwboeket tijdens de uitvaart niet ontbreken. Realiseer je echter wel dat bloemen vaak absoluut niet duurzaam zijn. Ze worden vaak geteeld in een verwarmde kas of vanuit een ver land ingevlogen. En dan hebben we het nog niet eens over het waterverbruik en bestrijdingsmiddelen die voor het opkweken ervan gebruikt zijn. Kijk of er bij jou in de buurt een biologische bloemkwekerij is of vraag anders de bezoekers allemaal een bloem uit eigen tuin mee te laten nemen die in een bloemenband rond de kist gestoken kan worden.

Rouwvervoer

Vooral het rouwvervoer kan een flinke impact op het milieu hebben. Het scheelt al veel kilometers als je de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde locatie laat plaatsvinden. Vraag gasten om, zo mogelijk, op de fiets of lopend naar het afscheid te komen. Voor gasten die van ver, natuurlijk het liefst met openbaar vervoer, komen, zou je een pendelbus van en naar het station kunnen laten rijden. Om de overledene naar de laatste rustplaats te brengen, kun je gebruikmaken van een uitvaartfiets, loopkoets of een platte kar.

Begraven of cremeren?

Of je begraven of gecremeerd wilt worden, is een heel persoonlijke keuze, maar wat voor invloed heeft het op het milieu? Onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, wijzen uit dat dit niet veel verschil maakt. Wel is begraven op een natuurbegraafplaats duurzamer dan op een reguliere begraafplaats vanwege de eeuwige grafrust en het ontbreken van natuurstenen grafmonumenten waarvan het materiaal vanuit verre landen komt. Andere technieken, die in Nederland (nog) niet zijn toegestaan, zoals resomeren, cryomeren en composteren, zijn wel veel milieuvriendelijker.

Geen (wens)ballonnen bij de uitvaart

Een mooie symboliek tijdens de plechtigheid is het oplaten van ballonnen met helium of wensballonnen met een brandend kaarsje erin als de kist of draagplank in het graf zakt. Realiseer je echter wel dat die ballonnen op een gegeven moment weer terechtkomen in de natuur of in het water. Daarnaast kunnen ze ook nog eens veel dierenleed veroorzaken. Een mooi alternatief is om bellen te blazen en te kijken hoe deze langzaam wegzweven.

Catering

Na de plechtigheid is er vaak nog gelegenheid voor condoleance en om na te praten. Kies dan voor lokale leveranciers om de catering, het liefst met streekproducten, te verzorgen. Op die manier komt er zo min mogelijk transport aan te pas, wat weer bijdraagt aan jouw duurzame doelen.

Meedenken over jouw groene uitvaart

Wij willen graag met je meedenken over jouw wensen voor een groene uitvaart. Daar kun je van te voren al veel over vastleggen. Neem gerust eens contact op, zodat we je van informatie kunnen voorzien.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.