Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

Een duurzame uitvaart: de mogelijkheden

Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact op het milieu van jouw afscheid zo klein mogelijk te maken. Wij zetten er alvast een paar op een rijtje.

Kist of draagbaar

Wist je dat veel uitvaartkisten van spaanplaat zijn gemaakt? Dat is beslist niet duurzaam. Beter kun je kiezen voor een kist van karton of een kist gemaakt van onbewerkt en ongelakt Nederlands hout of van wilgentenen met een bekleding van natuurlijk materiaal zoals jute of linnen op een matras van IJslands mos. Je kunt ook kiezen voor een opbaarplank waarop de overledene is gewikkeld in een lijkwade. Gebruik voor een lijkwade materiaal als linnen of wol: Nederlandse materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

Kleding

Denk ook goed na over de kleding van de overledene en wat er verder wordt meegegeven in de kist. Zorg het liefst voor kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen of wol. Natuurlijk is het geen probleem om de overledene tijdens de opbaring nog sieraden en een bril te laten dragen, maar deze kunnen beter verwijderd worden zodra de kist gesloten wordt. Dat geldt ook voor elektrische hulpmiddelen, zoals een gehoorapparaat. Dergelijke voorwerpen zijn slecht afbreekbaar en vormen een belasting voor het milieu.

Bloemen

Vooral wanneer de overledene van bloemen hield, mag een mooi rouwboeket tijdens de uitvaart niet ontbreken. Realiseer je echter wel dat bloemen vaak absoluut niet duurzaam zijn. Ze worden vaak geteeld in een verwarmde kas of vanuit een ver land ingevlogen. En dan hebben we het nog niet eens over het waterverbruik en bestrijdingsmiddelen die voor het opkweken ervan gebruikt zijn. Kijk of er bij jou in de buurt een biologische bloemkwekerij is of vraag anders de bezoekers allemaal een bloem uit eigen tuin mee te laten nemen die in een bloemenband rond de kist gestoken kan worden.

Rouwvervoer

Vooral het rouwvervoer kan een flinke impact op het milieu hebben. Het scheelt al veel kilometers als je de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde locatie laat plaatsvinden. Vraag gasten om, zo mogelijk, op de fiets of lopend naar het afscheid te komen. Voor gasten die van ver, natuurlijk het liefst met openbaar vervoer, komen, zou je een pendelbus van en naar het station kunnen laten rijden. Om de overledene naar de laatste rustplaats te brengen, kun je gebruikmaken van een uitvaartfiets, loopkoets of een platte kar.

Begraven of cremeren?

Of je begraven of gecremeerd wilt worden, is een heel persoonlijke keuze, maar wat voor invloed heeft het op het milieu? Onderzoeken die hiernaar zijn gedaan, wijzen uit dat dit niet veel verschil maakt. Wel is begraven op een natuurbegraafplaats duurzamer dan op een reguliere begraafplaats vanwege de eeuwige grafrust en het ontbreken van natuurstenen grafmonumenten waarvan het materiaal vanuit verre landen komt. Andere technieken, die in Nederland (nog) niet zijn toegestaan, zoals resomeren, cryomeren en composteren, zijn wel veel milieuvriendelijker.

Geen (wens)ballonnen bij de uitvaart

Een mooie symboliek tijdens de plechtigheid is het oplaten van ballonnen met helium of wensballonnen met een brandend kaarsje erin als de kist of draagplank in het graf zakt. Realiseer je echter wel dat die ballonnen op een gegeven moment weer terechtkomen in de natuur of in het water. Daarnaast kunnen ze ook nog eens veel dierenleed veroorzaken. Een mooi alternatief is om bellen te blazen en te kijken hoe deze langzaam wegzweven.

Catering

Na de plechtigheid is er vaak nog gelegenheid voor condoleance en om na te praten. Kies dan voor lokale leveranciers om de catering, het liefst met streekproducten, te verzorgen. Op die manier komt er zo min mogelijk transport aan te pas, wat weer bijdraagt aan jouw duurzame doelen.

Meedenken over jouw groene uitvaart

Wij willen graag met je meedenken over jouw wensen voor een groene uitvaart. Daar kun je van te voren al veel over vastleggen. Neem gerust eens contact op, zodat we je van informatie kunnen voorzien.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.