Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

Rouwvervoer: kies je voor een rouwauto of een alternatief?

Een rouwauto is een traditionele manier om een overledene naar de laatste rustplaats te brengen. Vaak is deze auto zwart of grijs. Voor de komst van auto’s was de koets het gangbare rouwvervoer. Vandaag de dag is er veel mogelijk, om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. We nemen deze graag met je door.

Alternatieven voor rouwauto

Rouwvervoer is een belangrijk deel van de uitvaart. Vaak denken mensen snel aan een rouwauto, maar er zijn ook alternatieven.

  • Bus: Wanneer er een grotere groep mensen samen vervoerd willen worden, kan een rouwbus handig zijn. Vooral wanneer er meerdere mensen niet goed ter been zijn en niet zelf rijden, is dit een goede optie.
  • Fiets: Bij een kleiner af te leggen afstand zijn er fietsen die speciaal uitgerust zijn voor het vervoeren van een kist. Wanneer duurzaamheid een belangrijk thema is, is dit een mooie optie.
  • Boot: Als de uitvaart plaatsvindt op een locatie aan het water of de overledene is een water(sport)liefhebber, kan het ook mogelijk zijn om een rouwboot te huren.
  • Loopkoets: Aan de hand van rails aan weerszijden van de koets verplaatsen de nabestaanden de overledene. Dit vervoer kan bijdragen aan een rustige, verstilde tocht.
  • Koets: Een door paarden getrokken koets heeft veel opties. Zo kan deze koets voorzien worden van gordijnen of juist niet. Ook de paarden kunnen kleden of pluimen dragen. De gehanteerde kleuren zijn wit, zwart of paars.
  • Eigen vervoer: Mocht de overledene een speciale band met zijn/haar eigen auto hebben, kan eigen vervoer een mooi idee zijn. Of om de uitvaart een zeer persoonlijk tintje te geven. Overigens zijn dragers hierbij wel gewenst.
  • Oldtimer (gehuurd): Een oldtimer kan het rouwvervoer een bijzonder cachet geven. Bovendien zijn bloemen of bloemstukken vaak goed te zien in deze auto’s.
  • Motor met zijspan: De kist wordt hierbij op de zijspan geplaatst, naast de bestuurder. De motor kan gehuurd worden met een chauffeur, of zelf bereden worden.

Volgauto’s

Naast de overledene en familie, is het ook belangrijk dat vrienden en andere genodigden zich kunnen verplaatsen. In veel gevallen vormt dan een rouwstoet met een of meerdere volgauto’s. Soms zijn dit traditionele rouwauto’s, maar vaak ook eigen auto’s van nabestaanden. Deze auto’s kan de uitvaartverzorger voorzien van officiële vlaggen, zodat het zichtbaar is dat ze tot de rouwstoet behoren en de bijbehorende verkeersregels gelden.

Regels voor de rouwstoet

De kist en familie rijdt doorgaans vooraan in de rouwstoet, op de voet gevolgd door de volgauto’s. De stoet verplaatst zich rustig en de auto’s rijden dichter op elkaar dan normaal gesproken. Dat is zodat de stoet niet zo gemakkelijk doorkruist wordt door andere weggebruikers. Probeer daarom ook aangesloten te blijven rijden en alleen voorrang te verlenen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

Andere belangrijke regels

Overigens is het verboden voor andere weggebruikers om de stoet te doorkruisen (artikel 16, lid 6 RVV 1990). Zij moeten voorrang verlenen aan de volgauto’s, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat (behalve bij verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden). Wel moet je in een volg- of rouwauto altijd stoppen voor rood licht, en voorrang verlenen op voorrangswegen of rotondes.

Jouw persoonlijke voorkeur

Er zijn dus verschillende manieren om rouwvervoer te regelen bij een uitvaart. Welk vervoermiddel het beste past, hangt af van de persoonlijke voorkeuren en de specifieke omstandigheden van de uitvaart. Neem gerust contact op met Uitvaartzorg Boerhaave. We denken graag met je mee.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.