De uitvaartverzekering: dit zijn de feiten

Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen? En dekt deze al jouw wensen nog steeds? Het is natuurlijk niet een onderwerp waar je je graag mee bezighoudt, maar toch is het verstandig om er eens bij stil te staan en uit te zoeken of je alles écht goed geregeld hebt, zodat je nabestaanden op het moment dat er gebruik van gemaakt moet worden, niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Niet verplicht, wel aan te raden

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden om te hebben. Je wilt je nabestaanden immers niet met onverwachte kosten opzadelen. Een dergelijke verzekering neemt dus meteen een hoop zorgen weg. Het geeft een stukje rust, ook voor jezelf, dat dat allemaal geregeld is.

Elke uitvaartverzekering is anders

Maar past jouw uitvaartverzekering nog steeds bij jouw wensen? Weet jij nog precies wat voor soort verzekering je hebt afgesloten? Er zijn namelijk verschillende typen, elk met hun eigen producten en diensten:

– naturaverzekering

– kapitaalverzekering

– combinatieverzekering

– natura sommenverzekering

Naturaverzekering

De naturaverzekering is één van de meest gekozen verzekeringen. Hierbij is een vast pakket aan diensten en producten verzekerd, zoals de uitvaartverzorger, de kist, het rouwdrukwerk, de catering en de rouwauto. Je verzekeraar heeft hiervoor contracten afgesloten met diverse partijen. Het voordeel van deze verzekering is dat de premie vaak lager is dan bij andere uitvaartverzekeringen en je nabestaanden vrijwel alle zorg uit handen wordt genomen. Het nadeel is dat de kans groot is dat er moet worden bijbetaald wanneer er bijvoorbeeld voor een andere uitvaartverzorger, meer rouwkaarten of een uitgebreidere catering wordt gekozen.

Kapitaalverzekering

Een andere veel gekozen verzekering is de kapitaalverzekering. Hierbij wordt aan de nabestaanden een vastgesteld bedrag uitgekeerd. Er moet dus meer zelf geregeld worden, maar men zit niet vast aan gecontracteerde zorg of diensten. Er is dus meer keuzevrijheid bij de invulling van de uitvaart. Het nadeel is wel dat de premie meestal hoger ligt dan bij de naturaverzekering en het vooraf vastgestelde bedrag dat wordt uitgekeerd door inflatie soms niet toereikend blijkt te zijn om alle kosten te dekken. Dit kun je voorkomen door het bedrag te laten indexeren, maar daardoor kan je premie in de loop der tijd wel stijgen.

Combinatieverzekering

De combinatieverzekering brengt alle voordelen van de natura- en kapitaalverzekering samen. Vaak is er een standaardpakket dat bestaat uit onder meer een kist, rouwdrukwerk, catering en rouwvervoer. Om de extra kosten die daar vaak nog bovenop komen te dekken, keert de kapitaalverzekering een vooraf vastgesteld bedrag uit. Het nadeel aan deze verzekering is, is dat de premie meestal hoger is dan die van de natura- en kapitaalverzekering. Net als bij de kapitaalverzekering kan ook hier het vooraf vastgestelde bedrag dat wordt uitgekeerd door inflatie niet meer toereikend zijn, tenzij je het laat indexeren, maar dan zal je premie ook hoger worden.

Natura sommenverzekering

Een natura sommenverzekering lijkt erg op de kapitaalverzekering. Bij het afsluiten ervan wordt een bepaald geldbedrag verzekerd. Ook hier is het weer verstandig om de natura sommenverzekering te indexeren om te voorkomen dat het bedrag door inflatie aan waarde verliest. Bij overlijden moeten de nabestaanden alle kosten eerst zelf voorschieten en vervolgens declareren bij de verzekeraar. Alleen kosten die daadwerkelijk aan de uitvaart zijn besteed, worden vervolgens uitgekeerd. Bij een kapitaalverzekering zijn nabestaanden in principe vrij in hun keuze waaraan het uitgekeerde geldbedrag wordt besteed.

Contact

Een uitvaartverzekering is heel persoonlijk. Wellicht heb jij heel specifieke wensen en weet je niet of je (nog) wel goed verzekerd bent. Neem dan gerust eens contact met ons op, zodat we met je mee kunnen kijken en denken over jouw uitvaartmogelijkheden.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.