Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

Alles over…De mogelijkheden van opbaring

Opbaring is voor veel nabestaanden een belangrijke stap bij het afscheid. Het zijn de laatste momenten waarop je je dierbare kunt zien, aanraken en bezoeken. Ook bij het opbaren van een overledene zijn er verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Hierbij is het goed om dit af te stemmen op jullie wensen en de wensen van de overledene, mochten die zijn genoteerd.

Wat is opbaring?

Opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Het houdt in dat iemand na het overlijden wordt gekleed, verzorgd en neergelegd op een plaats waar nabestaanden diegene nog een laatste (paar) keer kunnen bezoeken. Het opbaren vervult hiermee een belangrijke functie. Uit onderzoek blijkt opbaring een positieve invloed heeft op de rouwverwerking. Op welke manier het opbaren gebeurt, is heel persoonlijk.

De verzorging

Voor het opbaren wordt de overledene ‘afgelegd’. Dit betekent dat er nog een laatste verzorging plaatsvindt. Zo krijgt iemand de kleding aan die de nabestaanden (of diegene zelf) hebben uitgekozen. Ook sieraden en eventuele make-up wordt aangebracht. Natuurlijk kan de uitvaartverzorger dit voor jullie doen. Maar mocht jij of een andere nabestaande dat prettig vinden, dan mag je daar natuurlijk ook bij helpen.

Verschillende mogelijkheden opbaring

Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden om iemand op te baren. Een van de meest traditionele manieren is door het plaatsen van een kist op een opbaarplaats, zoals in een rouwkamer of een aula. Sommige mensen kiezen er liever voor om de overledene op te baren in hun eigen huis, zodat familie en vrienden in hun eigen omgeving afscheid kunnen nemen. Dit kan een intiemere en persoonlijke manier zijn om afscheid te nemen.

Alternatieve opties

Er zijn ook alternatieve opbaarmethoden die steeds populairder worden, zoals opbaren in een ecologische kist of het opbaren van de overledene in een wade. Ecologische kisten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn bedoeld om op natuurlijke wijze door de natuur te worden verwerkt. Opbaring in een wade kan een meer meditatieve en ceremoniële manier zijn om afscheid te nemen van de overledene.

Hoe lang duurt opbaring?

Ten dele wordt de duur van de opbaring bepaald door de wet. In de Wet op de lijkbezorging staat dat dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd mag worden, en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Het opbaren duurt dan ook niet langer dan zes werkdagen (weekenden en feestdagen worden niet meegeteld). Mochten er belangrijke redenen zijn om deze periode te willen verlengen, dan is toestemming van de burgemeester of gemeente nodig waar de opbaring plaatsvindt. Of en hoe dit verlengd kan worden, kun je bespreken met de uitvaartverzorger. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk rekening te houden met het weer, de locatie en de toestand van het lichaam.

Eigen wensen en behoeften

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen andere wensen en behoeften heeft als het gaat om opbaring en dat het belangrijk is om te overwegen wat het beste is voor jou en je familie. Het is ook aan te raden om te overleggen met een uitvaartondernemer om de verschillende opties te bespreken en te bepalen wat het beste past bij jouw wensen en behoeften. Wij bij Uitvaartzorg Boerhaave denken graag met je mee. Neem gerust contact op.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.