Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

050 5255 980

Terug naar blog
4 min. leestijd
Funus uitvaartzorg 13 januari 2023

Een bijzondere uitvaart voor jou

Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden. Heb je weleens over je eigen uitvaart nagedacht? Over die bijzondere uitvaart die weerspiegelt wie jij was?

Kisten

Neem nu de kist. Daar is een grote keuze in. Van heel luxe tot zeer eenvoudig en alles daar tussenin: Amerikaanse uitvaartkisten met veel pracht en praal, kisten met een bijzondere vorm, ecologische kisten, kartonnen kisten, gestoffeerde of kleurrijke kisten of uitvaartmanden. Het is overigens niet verplicht om in een kist begraven of gecremeerd te worden. Een draagbaar is dan een goed alternatief. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn, bijvoorbeeld met een lijkwade of een lijkhoes.

Rouwvervoer

Uitvaartzorg Boerhaave beschikt over een tweetal eigen rouwauto’s waarmee de overledene naar de laatste rustplaats kan worden vervoerd. Maar er kan ook voor alternatief vervoer gekozen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een loopkoets of een rouwbakfiets. Je eigen auto, camper of busje mag overigens ook voor het rouwvervoer gebruikt worden. Wat dacht je van een motor met zijspan? Of een rouwkoets met paarden? Een uitvaartbus of -boot, waarbij de overledene door een groepje nabestaanden kan worden vergezeld, behoort ook tot de mogelijkheden.

Bloemen

Een uitvaart zonder bloemen is bijna ondenkbaar. Er kunnen prachtige rouwwerken gemaakt worden, met de hobby van de overledene daarin verwerkt, maar je kunt ook kiezen voor een bloemenband aan de kist in plaats van boeketten of rouwstukken. Gasten kunnen zelf een bloem meenemen en die in de band steken, en het geld dat daarmee bespaard wordt, kan bijvoorbeeld aan een goed doel worden geschonken.

Locatie

De afscheidsdienst kan plaatsvinden in een kerk of de aula van ons uitvaartcentrum, maar misschien wil je liever een persoonlijker locatie: ‘jouw’ sportvereniging, je stamkroeg, in het bos, aan het water, in dat museum waar je zo graag kwam of misschien heel intiem in je eigen woonkamer. Wat past bij jou?

Muziek

Niets is zo persoonlijk als muziek. Muziek roept emoties en herinneringen op. Natuurlijk kan die muziek worden gespeeld door de organist in de kerk waar de afscheidsdienst plaatsvindt of via een cd worden afgespeeld, maar je kunt ook denken aan livemuziek. Misschien is er iemand in je familie- of kennissenkring die zelf een instrument bespeelt of prachtig kan zingen, maar er zijn ook steeds meer artiesten die zich hiervoor laten inhuren.

Foto’s en film

Je hebt het vast weleens gezien bij een uitvaart: een diapresentatie met foto’s van de overledene. Foto’s waarmee dierbare en memorabele momenten zijn vastgelegd. Een uitvaart kan ook zo’n moment zijn. Steeds vaker worden rouwfotografen ingezet om een uitvaart te filmen of op foto’s vast te leggen.

Begraven of cremeren

Na de afscheidsdienst vindt de begrafenis of crematie plaats. Weet jij al wat jouw voorkeur heeft? Wist je trouwens dat je niet per se in je eigen woonplaats begraven hoeft te worden, maar dat je in elke gemeente, zelfs elk land of werelddeel, kan worden begraven? Misschien kies je bewust voor een natuurbegraafplaats waar eeuwige grafrust heerst. Op zo’n natuurbegraafplaats kan overigens ook een urn begraven worden wanneer voor een crematie is gekozen. De as van een overledene mag er niet worden uitgestrooid, maar dat is wel mogelijk op veel andere plekken. Je kunt de as ook thuis bewaren of verwerken in een mooi sieraad of kunstobject.

Condoleance en catering

Na het afscheid is er doorgaans gelegenheid tot condoleren. Natuurlijk zijn er veel alternatieven voor de traditionele koffie met cake: van een glas wijn met een bitterbal tot een high tea, van een uitgebreide koffietafel of broodmaaltijd of een kop koffie met de favoriete koeken of bonbons van de overledene.

Het laatstewensenboekje

Heb jij inmiddels een beetje een beeld hoe jouw uitvaart er uit mag zien? Het is voor je nabestaanden fijn als die wensen al vastliggen. Je kunt de wensen voor je eigen bijzondere uitvaart bij ons vastleggen in een laatstewensenboekje. Dit biedt je naasten rust. Je kunt ook vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie over de mogelijkheden.

Andere blogposts

.