Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

Natuurbegraven: een eeuwige rustplek in de natuur

Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden. Dat verschilt per gemeente, en daarna kunnen je nabestaanden die termijn eventueel verlengen. Je kunt ook kiezen voor een natuurbegraafplaats bijvoorbeeld in de buurt van Groningen waar je verzekerd bent van eeuwige grafrust.

Natuurbegraafplaats

De oudste natuurbegraafplaats in Nederland zoals wij die tegenwoordig kennen, dateert al uit 1944. Op het landgoed Westerwolde op de Veluwe vind je deze van oorsprong kleine familiebegraafplaats. Pas aan het begin van deze eeuw ontstonden er meer natuurbegraafplaatsen, waar lichamen van overledenen op een zo natuurlijke wijze aan de natuur worden teruggegeven. Intussen kent Nederland al tientallen natuurbegraafplaatsen, elk met een eigen sfeer. In het Noorden zijn dat bijvoorbeeld Natuurbegraafplaats Laude in Sellingen vlakbij Groningen en Natuurbegraafplaats Mepperdennen (Meppen) en Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext) in Drenthe.

Openbaar natuurgebied

Een natuurbegraafplaats is een openbaar natuurgebied en in tegenstelling tot algemene begraafplaatsen vind je hier dan ook geen grafstenen of -monumenten. Slechts een zwerfsteen, schijf van een boomstam met inscriptie of herinneringsboom kan de plek waar iemand begraven ligt markeren. De plek wordt overigens altijd aan de hand van GPS-coördinaten vastgelegd, zodat deze altijd terug te vinden is.

Verschillende redenen voor natuurbegraven

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor deze manier van begraven te kiezen. We noemden al de eeuwige grafrust, wat je nabestaanden na verloop van tijd de lastige keuze bespaart om de grafrechten te verlengen of het graf te laten ruimen. Daarnaast hoeft het graf niet onderhouden te worden, want het gaat op in het landschap en wordt weer één met de omgeving. Natuurbegraven is ook nog eens duurzaam, want de natuur op de natuurbegraafplaats is beschermd. Zo blijft deze behouden voor volgende generaties.

De kosten van een natuurbegraafplaats

Een ander, niet onbelangrijk, aspect zijn de kosten van een natuurbegraafplaats. De kosten van een regulier graf zijn wellicht iets lager dan een graf op een natuurbegraafplaats (die per natuurbegraafplaats kunnen verschillen). Daarentegen hoeven je nabestaanden niet bij te betalen als ze de grafrechten willen verlengen, er komt geen dure grafsteen op het graf en er zijn geen onderhoudskosten. Als je dat bij elkaar optelt, zijn de kosten van een graf op een natuurbegraafplaats goedkoper.

Reserveer een plekje

Je kunt overigens nu al een mooie plek op een natuurbegraafplaats in de buurt van Groningen uitzoeken en een plekje reserveren. Het laatste afscheid kan ook op allerlei manieren worden vormgegeven, zolang dit maar respect voor de overledene en de natuur gebeurt. Vanwege dat laatste moet er wel een biologisch afbreekbare kist worden gebruikt, zonder kunststof binnenbekleding. Ook moet de overledene gehuld of gekleed zijn in een doek of kleding van natuurlijk materiaal. Op de meeste natuurbegraafplaatsen is het overigens ook mogelijk om een (biologisch afbreekbare) urn te begraven in een urnengraf. Het verstrooien van de as is niet toegestaan, omdat dit schadelijk is voor de natuur.

Je uitvaart vastleggen

Wil jij deze en andere wensen graag vastleggen? Neem dan eens contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Wij zetten onze kennis en ervaring graag voor je in.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.