Cremeren, verstrooien of toch begraven?

Een naaste is overleden of misschien ben je er zelf alvast over na aan het denken. Wat wil jij dat er gebeurd met je lichaam na overlijden? Er zijn verschillende manieren van lijkbezorging, maar welke past nou het beste bij jou?

Begraven

Voor de nabestaanden en voor jou kan het een prettig idee zijn dat er wat stoffelijks achterblijft. Er is een graf dat ze kunnen bezoeken. Ook kan het tijdens de begrafenis helpen dat ze de kist het graf in kunnen zien gaan. Dit kan helpen met de verwerking. Een graf kun je tenslotte volledig personaliseren. Van een mooie grafsteen, tot persoonlijke bloemen en beeldjes. Nadelen kunnen zijn dat het minder ecologisch verantwoord is, veel papierwerk op kan leveren en dat het onderhouden moet worden. Bespreek dus vooral met de nabestaanden hoe zij hierin staan en of ze bereid zijn deze stappen om de zoveel tijd langs te gaan.

Cremeren

Als je in de eerste instantie begraven bent, kun je alsnog gecremeerd worden. Crematie-as kan dan ook weer begraven worden. Met een urn kan evengoed een gedenkplekje gemaakt worden. Dit kan in het crematorium, maar ook ergens anders. Net als een begrafenis, kan het samen verstrooien de familie ook helpen met het verwerken van het overlijden. Een crematie is tevens goedkoper dan een begrafenis. Al het regelwerk dat bij een graf hoort, heb je ook niet.

De wetenschap

Je keuzes blijven niet beperkt tot begraven of cremeren. Misschien hoeft er voor jou niet per se een begrafenis of crematie plaats te vinden, of ben je toegewijd aan onderzoek. Dan kun je je lichaam ook altijd nog afstaan aan de wetenschap. Dan kan er research worden gedaan naar nieuwe operatietechnieken of voor onderwijs. Denk er wel aan dat het lichaam niet altijd geaccepteerd wordt. Ook kun je kiezen aan wie je het beschikbaar stelt. Zo zal een Nederlands universitair instituut het hele lichaam “gebruiken”, terwijl Rise Labs een urn beschikbaar zal stellen van de overblijfselen.

Contact

Als je niet goed weet wat je wilt, dan kun je het beste advies opvragen. We helpen je hier bij Uitvaarzorg Boerhaave graag bij en nemen de verschillende opties met je door.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.