Een gedenkobject: voor altijd een tastbare herinnering

Het verlies van een dierbare is een proces van verdriet, rouw en verwerking. Een tastbare herinnering in de vorm van een gedenkobject biedt steun in deze moeilijke periode. Er zijn verschillende soorten gedenkobjecten, variërend van de klassieke urn tot een kussensloop.

Gedenksteen of -bankje

Indien de overleden dierbare is gecremeerd, zijn er verschillende opties voor de as. Je kunt ervoor kiezen om de as uit te strooien op een plek die dierbaar was voor de overledene. Het is fijn om een plek te hebben waar je de dierbare kunt herdenken. Vaak is het daarom mogelijk om een gedenksteen of -plaatje te laten plaatsen, of een bankje met daarop de naam van de overleden dierbare. Hiervoor bestaan wel regels. Een uitvaartondernemer kan je hierin adviseren.

Urn

Een andere klassieke optie is om de as te bewaren in een mooie sierurn. Een urn wordt handmatig en op ambachtelijke wijze gemaakt, volledig op maat en van materiaal naar keuze. De urn kan thuis worden geplaatst of in een urnenmuur.

Gedenksieraad

Een deel van de as van de overledene kan worden bewaard in een sieraad. Een gedenksieraad heeft een askamer die gevuld kan worden met de as van de overleden dierbare. Zo draag je je dierbare altijd dichtbij je. Maar er zijn meer opties. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de trouwring van een overleden partner te verbinden met de eigen trouwring. Of om de trouwring te transformeren tot een prachtige hanger die je altijd bij je kunt dragen. Ieder sieraad kan volledig worden gepersonaliseerd.

Asbeeld/glasobject

Het is ook mogelijk om een asbeeld te laten ontwerpen door een kunstenaar of kunstenares. De as wordt in zo’n geval vaak verwerkt in de holle sokkel van het sculptuur. Er is dus geen directe verwijzing naar de overledene. Een asbeeld is daarom een subtiel alternatief voor een sier-urn. Een andere optie is een glasobject. Een glasblazer vormt een bol van de hete glasmassa en verwerkt daarin de as.

Kleding

Maar ook van de kleding van de overledene kun je een mooie tastbare herinnering maken. Denk bijvoorbeeld aan een kussenhoes die je op de bank kunt leggen, op bed, of mee kunt nemen in de auto. Je kunt je op deze manier nog letterlijk vasthouden aan de overleden dierbare. Andere opties zijn een plaid, een knuffel, een sjaal of een stoffen krukje: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Opties

Door de vele opties zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Een uitvaartondernemer kan je daarom helpen bij de keuze voor een gedenkobject en je adviseren over minder bekende opties.

  • Gedenkobject van hout en touw
  • Een asvlinder. Dit is een houten vlinder op een granieten of plexiglas voetje. Deze kun je vullen met as, een haarlokje of een klein briefje
  • Een gedenksterretje. Dit is een urn in de vorm van een ster, die je kunt graveren
  • Emotionbeads. Dit zijn handgemaakte kralen waarin de as van de dierbare kan worden verwerkt
  • Tranenzakje. Dit is een zakje met een fluwelen onderkant, gevuld met glazen steentjes. Het symboliseert de zorgen en de daarbij behorende tranen.

Herinnering

Salvador Dali zei ooit: “Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering.” Een emotionele levensgebeurtenis in een tastbare herinnering van een gedenkobkect vormgegeven, zodat de mooie herinnering altijd zal blijven bestaan.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.