Je wordt niet meer herkend… Een ouder met dementie

Een uitvaart is veelal een indrukwekkende gebeurtenis. Zeker voor kwetsbare ouderen kan het moeilijk zijn om met de bijbehorende emoties om te gaan. Al helemaal als ze niet meer alles weten, doordat ze bijvoorbeeld dementie hebben. Een uitvaartbegeleider kan helpen tijdens deze ingewikkelde periode.

De dementie

Langzamerhand wordt het steeds wat erger. Eerst wat kleine dingetjes die niet meer worden onthouden. Het lijkt onschuldig, het hoort bij de leeftijd. Totdat het op een gegeven moment minder onschuldig wordt. De persoon die zoveel voor je betekent, heeft dementie. Vol liefde en toewijding wordt er nog voor diegene gezorgd, eerst thuis, en daarna misschien in het verzorgingstehuis. Er gaat geen dag voorbij dat er geen bezoek komt, ondanks dat je misschien niet meer wordt herkend. Toch ga je trouw naar je dierbare toe. Hopend op één van die spontane en liefdevolle momenten die jullie vroeger zo vaak hebben beleefd.

Het niet meer weten…

Verdriet, boosheid, een gevoel van eenzaamheid of juist van saamhorigheid. Grote of kleine families, verschillende culturen en achtergronden. Ontreddering of verwarring, of juist berusting. Hoe mensen een afscheid ervaren, kan enorm verschillen. Maar die mensen kúnnen het in ieder geval ervaren. Voor iemand met dementie is dit anders. Als bijvoorbeeld de man van een vrouw met dementie overlijdt, kan het zelfs zo erg zijn dat ze niet eens meer weet dat dat haar man is. Voor een dierbare kan dat ontzettend lastig zijn om mee om te gaan.

Mee naar de uitvaart

De keuze lijkt zo gemaakt: een dierbare verdient het om bij de uitvaart te zijn, dementerend of niet. Maar is dit wel zo’n goed idee? Zo’n uitvaart kan voor allerlei prikkels zorgen. Tijdens de plechtigheid staat bijvoorbeeld de foto van de overledene op de kist. Dit kan heftige emoties oproepen, of er komt juist geen reactie. Het hangt ook af van de ernst van de dementie. Misschien weet de nabestaande niet meer wie er is overleden, of wat de relatie was.

Waardevol

Iemand met dementie staat vaak al buiten de maatschappij, maar het is juist zo belangrijk om hem of haar zo lang mogelijk mee te laten doen aan de samenleving. Juist met zoiets speciaals als de uitvaart van een dierbare. Zelfs als ze er weinig meer van mee krijgen, is de kans op een persoonlijk afscheid zó waardevol. Uitvaartzorg Boerhaave kan samen met de familie zoeken naar een passende oplossing.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.