Kleding bij begrafenis of crematie

Bij een begrafenis heb je natuurlijk wel andere dingen aan je hoofd dan je garderobe, maar toch is het fijn om te weten wat er gepast is om aan te doen. Het kan namelijk lastig zijn om te kiezen wat je gaat dragen. Wat is er allemaal acceptabel en wat wordt er van je verwacht? Bij twijfel kun je altijd overleggen met je naasten. Alleen als dat niet mogelijk is, zijn er veel opties waarmee je altijd wel goed zit.

Kijk op het kaartje

Het kan zo zijn dat op de uitnodiging al wensen staan vastgelegd wat betreft de kleding. Zo kan het zijn dat diegene die is overleden enorm van felle kleuren hield en daarom niemand in zwarte kleren zou willen hebben. Dan is het natuurlijk het beste je daaraan te houden. Ook kunnen er wat algemenere richtlijnen op staan, zoals formele kleding met nette schoenen. Dan weet je dat je daarvoor moet gaan. Het kan echter ook zo zijn dat er helemaal niks over de kleding vermeld wordt, dan zijn er een aantal keuzemogelijkheden die altijd gepast zijn.

Donkere kleding

In Nederland is het standaard om voor begrafenissen donkere kleding te dragen. Zwart in het specifiek staat onlosmakelijk met begrafenissen verbonden en het laat dus zien dat je rouwt. Het is daarom respectvol om donkere kleding te dragen naar een begrafenis. Er zijn echter wel meer keuzes dan alleen zwart. Andere kleuren zoals donkere tinten grijs of blauw zijn ook goede opties. Felle kleuren daarentegen, tenzij het gewenst is, zijn niet echt passend voor een begrafenis.

Kleed je netjes

Het is ook het meest respectvol om nette kleding aan te doen. Hier zijn ook verschillende opties voor, en het wordt dus alleen beperkt tot een pak of een jurk. Vaak kunnen overhemden en pantalons er ook heel net uit zien. Andere opties zijn fatsoenlijke shirts of truien en mooie broeken. Spijkerbroeken zijn minder gepast, zeker niet als er gaten in zitten. Hetzelfde gaat voor simpele shirts of hemdjes. Als je geen andere broek hebt, kies dan de netste en donkerste spijkerbroek die je hebt. Tot slot, schoenen behoren er ook gewoon net en goedverzorgd uit te zien. Ga liever voor een paar veterschoenen dan gympen. Ook nette laarsjes of hakken zijn prima keuzes.

Details

Houd je accessoires ook minimaal en ingetogen. Te veel opvallende sieraden kunnen dus beter vermeden worden. Verder zijn hoeden ook een goede optie, maar ga dan wel voor een net model in een donkere kleur. Denk bijvoorbeeld aan een bolhoed, of een hoed met een brede rand. Petten daarentegen zijn iets te alledaags. Je kunt er ook voor kiezen om een stropdas te dragen bij een pak of een overhemd. In het geval dat het koud weer is, zijn nette sjaals ook een optie.

Uitvaartzorg Boerhaave

Hoe dan ook, het gaat er om dat jij tijdens het afscheid je niet over je kleding druk hoeft te maken. Hopelijk hebben deze tips je daarbij geholpen. Kies er vooral ook voor om iets te dragen waar jij je het meest comfortabel in voelt. Indien je zelf al wensen aan het vast leggen bent voor je uitvaart, kan het ook een goed idee zijn om kledingvoorschriften vast te leggen. Dit kun je doen om het naar je eigen wensen te laten verlopen of om zorgen te verminderen voor je nabestaanden. Indien je hier hulp bij kunt gebruiken, neem dan vooral contact op en dan verzorgen we samen jouw laatste wensen.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.