Wat te doen: as uitstrooien of bewaren?

Wanneer je je de keuze voor cremeren hebt gemaakt, sta je voor een volgende keuze, namelijk wat je met je as wilt laten gebeuren. Deze keuze kan ook behoorlijk lastig zijn. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die het beste aansluit op jouw wensen. Je wilt wellicht ook rekening houden met wat jouw nabestaanden het prettigst zouden vinden. Dan kan je tegen een dilemma aanlopen: wil je dat jouw as bewaard wordt of dat het wordt uitgestrooid?

Wat is jouw wens omtrent je as?

Net als met de keuze begraven of cremeren, kan het zo zijn dat je al een voorkeur hebt. Als je er nog niet uit bent, kun je je familieleden of vrienden vragen wat hun voorkeuren hierin zijn. Het kan moeilijk zijn om over de dood te praten. Toch kan je je nabestaanden enorm helpen door hierover je wensen vast te leggen. Dit kan het afscheid makkelijker maken en het kan je zelf ook rust geven. Bij het nemen van beslissingen over je afscheid en rondom uitstrooien of bewaren, kun je een aantal zaken in overweging nemen.

As dichtbij houden

Het voordeel van bewaren is dat jouw as door je dierbaren mee naar huis genomen kan worden. Zo kan het afscheid voor hun minder definitief voelen, omdat je nog altijd dichtbij ze bent. Zeker op momenten waar je anders bij elkaar zou zijn geweest, kan de urn enige troost of kracht bieden. Daarnaast kan, als de urn op een zichtbare plek staat, dat aanleiding zijn voor gesprekken en het ophalen van herinneringen.

Persoonlijke urn

Er zijn veel mogelijkheden voor een persoonlijke urn. Hierdoor kan de urn functioneren als een bijzonder en persoonlijk aandenken. Zo kan er bijvoorbeeld een mooi altaartje gemaakt worden, passend bij wie de overledene was. Op deze manier straalt jouw rustplek iets van jou uit, wat troostend kan zijn voor dierbaren. Voor jezelf kan het ook een fijn idee zijn dat er iets persoonlijks van jou achterblijft.

Een speciaal uitstrooi moment

Het uitstrooien van je as kan je persoonlijke wens zijn, omdat je je verbonden voelt met die plek. Dit kan van alles zijn: een eiland, een meer, een natuurgebied, enzovoort. Daarnaast kan ook voor een specifiek moment van de dag gekozen worden waarop je wordt uitgestrooid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonsopgang. Ook kan er een datum worden uitgekozen om daar een mooie afscheidsdienst bij te organiseren. Zo kan het afscheid gepland dus worden op een speciale dag of plek.

Fysiek afscheid nemen

De fysieke eigenschappen van het uitstrooien zelf kunnen je dierbaren ook helpen om afscheid te nemen. Door de as fysiek los te laten representeert dat het afscheid dat anders voornamelijk mentaal gebeurt. Dit kan voor veel mensen het rouwproces ondersteunen. Ze hebben dan niet de urn dichtbij zich, maar ze kunnen nog wel altijd terug naar de plek gaan waar de as is uitgestrooid. Op deze manier is het bovendien mogelijk voor andere familie leden of vrienden om de rustplek te bezoeken.

Uitvaartzorg Boerhaave

Het kan lastig zijn om keuzes te maken omtrent je eigen afscheid, maar wij willen jou daar graag in ondersteunen. Bij Uitvaartzorg Boerhaave zorgen we ervoor dat je wensen goed geregeld worden. We kunnen je ook ondersteunen in het verkennen van verschillende mogelijkheden. Wil je graag meer weten of geholpen worden met het kiezen? Neem dan contact op en dan helpen we je verder.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.