Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

De betekenis van bloemen bij uitvaarten

Openingstijden

Uitvaartcentrum

24/7 persoonlijk

bereikbaar

Uitvaartzorg

Boerhaave

Ook buiten de openingstijden welkom!

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90aXRsZSIsInNldHRpbmdzIjp7ImJlZm9yZSI6IjxoMT4iLCJhZnRlciI6IjwvaDE+In19@

Laat ons jou terug bellen?

050 52 55 980
info@uitvaart-groningen.nl


Oops! We could not locate your form.

Of lees meer over ons

Een mooi bloemstuk is onmisbaar bij een uitvaart. Bloemen spelen een grote rol bij de rouwverwerking. We eren onze dierbaren met bloemen, door bloemen op het graf te leggen en sturen nabestaanden bloemen om ons medeleven te tonen. Bloemen hebben een troostende werking en een grote symbolische waarde. Maar welke betekenis hebben bloemen, welke kun je het beste kiezen en waar moet je op letten bij rouwbloemen?

Mogelijkheden van rouwbloemen

Als het gaat om bloemen bij uitvaarten, heb je een aantal mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit een rouwboeket, rouwkrans of rouwstuk (biedermeier). Bloemen kunnen in een vaas of steekschuim geleverd worden, zodat het enkele dagen mooi blijft. Een rouwstuk wordt vaak gebruikt voor de kist van de overledene. Dit kan in allerlei vormen gemaakt worden, zoals een vlinder, ster of hart.

Lint met opdruk

Aan een rouwstuk of boeket wordt vaak een stuk lint vastgemaakt. Hierop kun je een korte tekst laten drukken, zoals een afscheidsgroet of een korte boodschap om liefde en dankbaarheid naar de overledene uit te drukken. Daarnaast kunnen de namen van de nabestaanden erop gezet worden.

Bloemstuk op maat

Bloemstukken voor op de grafkist of het graf worden meestal geregeld door de uitvaartverzorger. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te regelen. Je kunt dan in overleg met de bloemist een persoonlijk bloemstuk op maat laten maken of zelf een rouwboeket maken. Je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld eerst na over de kleur en soort bloemen. Waar hield de overledene van? Daarnaast kun je het bloemstuk verder personaliseren door planten, bloemen of groente uit de (moes)tuin van de overledene te gebruiken.

Alternatief voor bloemen

Wanneer je liever geen echte bloemen wilt gebruiken, omdat de overledene bijvoorbeeld niet van bloemen hield of allergisch was, kun je de bloemen ook vervangen door kunstbloemen, kaarsjes, een persoonlijke boodschap of andere versieringen voor op de kist. Wil je nabestaanden een bos bloemen sturen? Kijk dan altijd eerst op de rouwkaart. Soms staan er opmerkingen over het soort bloemen of de kleuren, terwijl sommige families liever geen bloemen willen en dit op de kaart vermelden.

Kleur van bloemen

Meestal worden witte bloemen gebruikt voor uitvaarten. Maar ook andere kleuren kunnen mooi en passend zijn. Je kunt natuurlijk de favoriete kleuren van de overledene gebruiken, maar je kunt ook een kleur kiezen om de symbolische betekenis. Zo staat wit voor eenvoud, puurheid, kalmte en stilte. Geel en oranje stralen optimisme en kracht uit. Roze betekent zachtheid, romantiek en onschuld. Warmere kleuren als paars, rood en bordeaux kun je gebruiken om liefde, hartstocht, passie, trouw en rust uit te drukken. Daarnaast staan paars en blauw beide voor spiritualiteit.

Symbolische betekenis

Ook qua bloemsoorten kun je alle kanten op. De meest gebruikte bloemen zijn lelies en rozen, maar er zijn veel bloemen die een mooi symbool kunnen zijn naar de overledene toe. Hieronder vind je een greep uit de veelgebruikte bloemen om je te inspireren:

 • roos: liefde en respect
 • lelie: vergankelijkheid, hoop, schoonheid, blijvende herinnering
 • tulp: liefde en geloof
 • vergeet-mij-niet: blijvende herinnering, ware liefde en hoop
 • amaryllis: schoonheid, trots
 • chrysant: loyaliteit, rouw, wedergeboorte, zon en licht
 • dahlia: kracht, eeuwige liefde
 • gladiool: kracht, oprechtheid,
 • hortensia: dankbaarheid, gratie,
 • harmonie en vrede
 • orchidee: vriendschap
 • zonnebloem: positiviteit, geluk, vrolijkheid, licht

Meer mogelijkheden

Ben je op ideeën gebracht en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bij Uitvaartzorg Boerhaave denken we graag met je mee! Zo werken wij samen met een vaste bloemist die je persoonlijke wensen vertaalt naar een passend bloemwerk. Ook hebben we een eigen drukkerij waar we zorgdragen voor alle rouwdrukwerk.

Laat ons jouw terug bellen?

050 52 55 980
info@uitvaart-groningen.nl


Oops! We could not locate your form.

Of lees meer over ons

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.