De betekenis van bloemen bij uitvaarten

Openingstijden

Uitvaartcentrum

24/7 persoonlijk

bereikbaar

Uitvaartzorg

Boerhaave

Ook buiten de openingstijden welkom!

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90aXRsZSIsInNldHRpbmdzIjp7ImJlZm9yZSI6IjxoMT4iLCJhZnRlciI6IjwvaDE+In19@

Laat ons jou terug bellen?

050 52 55 980
info@uitvaart-groningen.nl


Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Of lees meer over ons

Een mooi bloemstuk is onmisbaar bij een uitvaart. Bloemen spelen een grote rol bij de rouwverwerking. We eren onze dierbaren met bloemen, door bloemen op het graf te leggen en sturen nabestaanden bloemen om ons medeleven te tonen. Bloemen hebben een troostende werking en een grote symbolische waarde. Maar welke betekenis hebben bloemen, welke kun je het beste kiezen en waar moet je op letten bij rouwbloemen?

Mogelijkheden van rouwbloemen

Als het gaat om bloemen bij uitvaarten, heb je een aantal mogelijkheden. Zo kun je kiezen uit een rouwboeket, rouwkrans of rouwstuk (biedermeier). Bloemen kunnen in een vaas of steekschuim geleverd worden, zodat het enkele dagen mooi blijft. Een rouwstuk wordt vaak gebruikt voor de kist van de overledene. Dit kan in allerlei vormen gemaakt worden, zoals een vlinder, ster of hart.

Lint met opdruk

Aan een rouwstuk of boeket wordt vaak een stuk lint vastgemaakt. Hierop kun je een korte tekst laten drukken, zoals een afscheidsgroet of een korte boodschap om liefde en dankbaarheid naar de overledene uit te drukken. Daarnaast kunnen de namen van de nabestaanden erop gezet worden.

Bloemstuk op maat

Bloemstukken voor op de grafkist of het graf worden meestal geregeld door de uitvaartverzorger. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit zelf te regelen. Je kunt dan in overleg met de bloemist een persoonlijk bloemstuk op maat laten maken of zelf een rouwboeket maken. Je kunt het zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld eerst na over de kleur en soort bloemen. Waar hield de overledene van? Daarnaast kun je het bloemstuk verder personaliseren door planten, bloemen of groente uit de (moes)tuin van de overledene te gebruiken.

Alternatief voor bloemen

Wanneer je liever geen echte bloemen wilt gebruiken, omdat de overledene bijvoorbeeld niet van bloemen hield of allergisch was, kun je de bloemen ook vervangen door kunstbloemen, kaarsjes, een persoonlijke boodschap of andere versieringen voor op de kist. Wil je nabestaanden een bos bloemen sturen? Kijk dan altijd eerst op de rouwkaart. Soms staan er opmerkingen over het soort bloemen of de kleuren, terwijl sommige families liever geen bloemen willen en dit op de kaart vermelden.

Kleur van bloemen

Meestal worden witte bloemen gebruikt voor uitvaarten. Maar ook andere kleuren kunnen mooi en passend zijn. Je kunt natuurlijk de favoriete kleuren van de overledene gebruiken, maar je kunt ook een kleur kiezen om de symbolische betekenis. Zo staat wit voor eenvoud, puurheid, kalmte en stilte. Geel en oranje stralen optimisme en kracht uit. Roze betekent zachtheid, romantiek en onschuld. Warmere kleuren als paars, rood en bordeaux kun je gebruiken om liefde, hartstocht, passie, trouw en rust uit te drukken. Daarnaast staan paars en blauw beide voor spiritualiteit.

Symbolische betekenis

Ook qua bloemsoorten kun je alle kanten op. De meest gebruikte bloemen zijn lelies en rozen, maar er zijn veel bloemen die een mooi symbool kunnen zijn naar de overledene toe. Hieronder vind je een greep uit de veelgebruikte bloemen om je te inspireren:

 • roos: liefde en respect
 • lelie: vergankelijkheid, hoop, schoonheid, blijvende herinnering
 • tulp: liefde en geloof
 • vergeet-mij-niet: blijvende herinnering, ware liefde en hoop
 • amaryllis: schoonheid, trots
 • chrysant: loyaliteit, rouw, wedergeboorte, zon en licht
 • dahlia: kracht, eeuwige liefde
 • gladiool: kracht, oprechtheid,
 • hortensia: dankbaarheid, gratie,
 • harmonie en vrede
 • orchidee: vriendschap
 • zonnebloem: positiviteit, geluk, vrolijkheid, licht

Meer mogelijkheden

Ben je op ideeën gebracht en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bij Uitvaartzorg Boerhaave denken we graag met je mee! Zo werken wij samen met een vaste bloemist die je persoonlijke wensen vertaalt naar een passend bloemwerk. Ook hebben we een eigen drukkerij waar we zorgdragen voor alle rouwdrukwerk.

Laat ons jouw terug bellen?

050 52 55 980
info@uitvaart-groningen.nl


Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Of lees meer over ons

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.