Een gesprek over de dood: hoe pak je dat aan?

Openingstijden

Uitvaartcentrum

24/7 persoonlijk

bereikbaar

Uitvaartzorg

Boerhaave

Ook buiten de openingstijden welkom!

@ET-DC@eyJkeW5hbWljIjp0cnVlLCJjb250ZW50IjoicG9zdF90aXRsZSIsInNldHRpbmdzIjp7ImJlZm9yZSI6IjxoMT4iLCJhZnRlciI6IjwvaDE+In19@

Laat ons jou terug bellen?

050 52 55 980
info@uitvaart-groningen.nl


Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Of lees meer over ons

Nadenken over de dood is iets wat de meeste mensen liever niet doen, laat staan erover praten. Maar of je nu in goede gezondheid verkeert of weet dat het einde nadert, voor jezelf en je nabestaanden kan een openhartig gesprek hierover helpen bij het acceptatieproces. Daarom is het waardevol om dit onderwerp van tevoren aan te snijden, zodat mensen niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Maar hoe pak je een gesprek over de dood nou precies aan?

Gemoedsrust voor jezelf en nabestaanden

Of een overlijden nou onverwacht komt of na een lange periode van ziekte, in beide gevallen kun je maar beter goed voorbereid zijn. Wanneer de uitvaartwensen niet van tevoren zijn vastgelegd, kan dit voor onnodige stress en onzekerheid zorgen bij de nabestaanden, die op dat moment al veel aan hun hoofd hebben. In korte tijd komt er veel op mensen af. Ze moeten dan keuzes maken over wat zij denken dat het best past bij de overledene, zonder zeker te weten of hij of zij het zo had gewild. Voor de gemoedsrust van jezelf en de nabestaanden is het dus fijn om te weten waar iedereen aan toe is.

Afscheid nemen

Neem daarom eens een moment om met je familie om de tafel te zitten en hierover van gedachten te wisselen. Ongetwijfeld zullen er gedachten en gevoelens naar boven komen die voor mensen lastig te behappen zijn. Hoe confronterend en beangstigend het ook is om erover na te denken, een gesprek over de dood kan erg zinvol zijn. Het helpt om even stil te staan bij elkaars gevoelens, gedachten en wensen en deze uit te spreken. Niet alleen over de uitvaart, maar ook de fase ervoor. Hoe willen jullie afscheid nemen? Zijn er nog gesprekken die je wilt voeren of plekken die je wilt bezoeken? Wat wil je achterlaten en welke zaken moeten nog geregeld worden zodat je nabestaanden goed terechtkomen?

Laatstewensenboekje

Om vorm te geven aan je laatste wensen rondom het afscheid, kan een Laatstewensenboekje inzicht verschaffen. Dit geeft je een steuntje in de rug bij het nadenken over je eigen afscheid en wat er allemaal bij komt kijken. Aan de hand van dit leidraad kun je ook bespreken met je dierbaren wat zij een prettige manier van afscheid nemen vinden, en dat vervolgens vastleggen in het codicil. Zo word je stap voor stap wegwijs gemaakt door alle onderdelen van het afscheid. Denk hierbij aan begraven of cremeren, opbaring van het lichaam, de afscheidsdienst, locatie, muziek en sprekers. Wanneer je zelf geen echte voorkeur hebt, kunnen anderen jou misschien op ideeën brengen. Zo kun je samen keuzes maken die het best bij je passen. Dat creëert duidelijkheid voor de familie en geeft rust aan jezelf, omdat iedereen zo weet waar hij of zij aan toe is.

Begeleiding bij uitvaartmogelijkheden

Wellicht weet je niet zo goed wat er allemaal mogelijk is. Een uitvaartbegeleider kan hierbij inzicht en steun bieden. Uitvaartzorg Boerhaave ontvangt de familie graag om de wensen te vertalen naar een afscheid waar iedereen met een goed gevoel op terugkijkt. Zij begeleiden families bij het organiseren van een persoonlijke, rustige en waardige uitvaart die een mooi afscheid vormt van hun dierbare. Er zijn veel opties in uitvaartlocaties, dienst en vervoer om alle elementen van de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. Voor meer informatie kun je altijd vrijblijvend contact met onze uitvaartverzorgers opnemen.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.