Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

Wat kies jij? De verschillende uitvaartvormen

Bij een overlijden kan er gekozen worden voor verschillende uitvaartvormen. Wanneer je het lastig vindt om te beslissen wat bij jou of jouw dierbaren past, helpt de uitvaartverzorger je graag mee te denken. Zo kun je samen zoeken naar mogelijkheden die passen bij jouw wensen.

Keuze maken

Ten eerste is het belangrijk de keuze te maken tussen begraven en cremeren. Deze keuze is heel persoonlijk. Om een beeld te krijgen bij wat bij jou past, is het verstandig om er met anderen over te praten, zo kun je aan het denken worden gezet. Laat bij voorkeur de keuze niet bij de nabestaanden, aangezien het voor hen in deze periode lastig zat is. In de toekomst zal naast begraven en cremeren ook resomeren een mogelijkheid zijn.

Begraven

Van oudsher werden overledenen in Nederland vooral begraven. De teraardebestelling is het besluit van een aantal plechtigheden die samen de uitvaart vormen. Tijdens de teraardebestelling kan de kist aan de hand van touwen of een mechaniek in het graf worden laten zakken. Tot slot krijgen mensen de mogelijkheid om nog afscheid te nemen, bijvoorbeeld door aarde of bloemen op de kist te leggen.

Verschillende opties

Wanneer iemand begraven wordt, is er een plek waar nabestaanden telkens terug kunnen komen. Er bestaan verschillende opties op het gebied van begraven. Zo heb je de keuze tussen een algemeen graf en een familiegraf. Een algemeen graf is wat kosten betreft voordeliger. Een familiegraf is duurder, maar hierin is alleen plek speciaal voor jou en een of twee andere dierbaren. Ook zijn er kosten verbonden aan het onderhoud van het graf, tenzij je kiest voor een natuurbegraafplaats. Begraven kan in je eigen gemeente of woonplaats, maar ook elders in het land óf zelfs in een ander land.

Cremeren

Cremeren is in Nederland sinds 1955 toegestaan, en tegenwoordig worden er meer mensen gecremeerd dan begraven. De plechtigheden voorafgaand aan cremeren zijn vaak hetzelfde als die bij een begrafenis. Het verbranden van de kist gebeurde oorspronkelijk slechts door de medewerkers van het crematorium, maar vandaag de dag kunnen nabestaanden er ook voor kiezen om hierbij aanwezig te zijn.

Een duurzamere vorm

Deze uitvaartvorm is goedkoper dan begraven en er zijn geen onderhoudskosten aan verbonden. Ook kunnen nabestaanden het een prettig idee vinden dat de urn met as mee naar huis kan. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om de as te laten uitstrooien, bijvoorbeeld op een voor hen bijzondere plek. Wel is het belangrijk na te gaan op welke plekken dit mag. Daar hebben gemeentes hun eigen regels voor. Cremeren is een duurzamere vorm dan begraven, wat voor sommige mensen een belangrijk aspect kan zijn.

Resomeren

In de toekomst zal er een derde mogelijkheid bijkomen: resomeren. Deze uitvaartvorm is duurzamer en milieuvriendelijker dan begraven of cremeren. Hierbij wordt het lichaam binnen twee tot drie uur afgebroken middels een chemisch bad. Wat overblijft, is een wit poeder dat in hoeveelheid minder is dan de as die overblijft. Dit kan, net zoals bij crematie, aan de nabestaanden worden meegegeven. Volgens onderzoeken is de milieubelasting nihil. Momenteel is het in Nederland nog niet toegestaan, maar wel was er in 2018 een meerderheid in de Tweede Kamer die voor de invoer was. Zo lijkt er in de toekomst een wetswijziging te worden doorgevoerd om resomeren mogelijk te maken.

Een uitvaart die bij jou past

Bij Uitvaartzorg Boerhaavelaan kun je terecht met al je vragen en onduidelijkheden die je kunt hebben over de uitvaart. Er uitvaartmogelijkheden in overvloed, waardoor het lastig kan zijn om tot een beslissing te komen. Uitvaartzorg Boerhaavelaan denkt graag mee. Zo kunnen ze bij je thuis komen, maar je bent ook van harte welkom om je wensen op het uitvaartcentrum te bespreken. Zo ben je verzekerd van een uitvaart die bij jou past.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.