Omgaan met familieleden bij een uitvaart

Een uitvaart is veelal een indrukwekkende gebeurtenis. Wanneer het om een uitvaart gaat van een familielid of andere dierbare, is dat het helemaal. Voor volwassenen, maar zeker voor kinderen, kan het moeilijk zijn om met de bijbehorende emoties om te gaan. Een uitvaartbegeleider in Groningen kan helpen in deze ingewikkelde periode.

Zoals men was, gaat men…

Verdriet of juist boosheid, een gevoel van eenzaamheid of saamhorigheid. Grote of kleine families, verschillende culturen en achtergronden. Ontreddering of verwarring, of juist berusting. Hoe mensen een afscheid ervaren, kan enorm verschillen. Wél willen steeds meer mensen de uitvaart een persoonlijk karakter geven: ‘zoals men was, gaat men…’ Zeker voor de nabestaanden voelt het als een belangrijke taak om hieraan te voldoen. Voor hen is het afscheid een manier om de dierbare te herinneren.

Persoonlijke en warme begeleiding

In sommige gevallen zijn de persoonlijke wensen van de overledene vastgelegd, en dus duidelijk. Dit betekent voor nabestaanden een zorg minder. Maar in veel situaties is dit niet het geval. Voor de familie is het van groot belang dat zij goed ondersteund worden door de uitvaartbegeleider. Hierdoor voelt de familie zich prettig bij de keuzes die zij maken. Daarom wordt er ook één begeleider toegewezen waar de familie bij terecht kan, zodat er een vertrouwensband kan ontstaan. Door persoonlijke en warme begeleiding wordt de organisatie van de uitvaart vergemakkelijkt.

Oude rollenverdelingen

Wanneer een ouder met volwassen kinderen overlijdt, zijn de kinderen plots weer meerdere dagen intensief samen. Zo komen de aloude rollenverdelingen weer bovendrijven. Vaak zijn mensen heel meegaand en lief voor elkaar, maar het regelen gaat niet altijd van een leien dakje. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer twee partijen op de strepen gaan staan. Het kan wat tijd en aandacht kosten om iedereen het gevoel te geven dat er plek is voor diens gevoelens en wensen. Ook daar is een rol voor de uitvaartbegeleider weggelegd.

Afscheid met kinderen

Niet alleen volwassenen, ook kinderen krijgen te maken met het afscheidsproces. Er zijn verschillende manieren waarop kinderen in deze periode betrokken kunnen worden bij het afscheid. Het is voor kinderen belangrijk om te leren dat de dood erbij hoort, en dat verdriet mag bestaan. Wanneer er veel onduidelijkheden zijn, kan het kind zelf gaan invullen wat hij/zij denkt dat er speelt. Door de dood op het niveau van het kind begrijpelijker te maken, biedt dat wat rust. Veelal kan de uitvaartbegeleider je adviseren over boekjes die vragen ophelderen en hoe je met onduidelijkheden kunt omgaan.

Mogelijkheden

Ook kunnen (jonge) kinderen worden betrokken bij een uitvaart, mits ze daar zelf voor voelen. Tijdens de afscheidsdienst kan hij/zij bijvoorbeeld een steentje bijdragen. Zo kunnen ze een mooie tekening maken die wordt tentoongesteld of een verhaaltje vertellen. Als het kind dat erg spannend vindt, kun je thuis alvast oefenen en ervoor zorgen dat iemand het eventueel kan overnemen als dat nodig is. Afhankelijk van wat je kind én jijzelf wilt, is er heel veel mogelijk. De uitvaartbegeleider denkt graag mee over de mogelijkheden.

Meer informatie

Het is goed mogelijk dat je meer informatie wilt hebben, met vragen rondloopt omtrent (kinderen bij) een uitvaart of andere onduidelijkheden hebt over afscheid. Bij Uitvaartzorg Boerhaave ben je te allen tijde van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies. We denken met je mee en zullen alles doen om je te begeleiden of te ondersteunen.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.