Wie beheert jouw digitale nalatenschap?

Nadenken over het einde is vaak niet prettig, maar wel erg belangrijk. Zo wil je voorkomen dat nabestaanden te maken krijgen met teveel organisatorische beslissingen, financiële vraagstukken of andere lastige kwesties waar ze op dat moment liever niet mee bezig zijn. Om die reden zijn zaken als een testament en het treffen van bepaalde redenen zo belangrijk. Maar wat gebeurt er met jouw digitale nalatenschap?

 

Steeds meer digitaal

Vandaag de dag gebeurt er steeds meer online in de digitale wereld. We staan er niet altijd bij stil, maar ook op dit front is er bijzonder veel te regelen wanneer iemand komt te overlijden. Want de computer is niet meer weg te denken uit ons leven. Een groot deel van de communicatie verloopt via e-mail of sociale media en gegevens en informatie stellen we online beschikbaar. Daarom is het nuttig je bij voorbaat af te vragen wat je met al deze digitale informatie wilt.

Nog weinig in de wet

Ten eerste is het voor nabestaanden doorgaans niet gemakkelijk om online gegevens van de overledene te achterhalen. Zo kun je te maken hebben met verschillende clouddiensten, overheidsinstellingen en online profielen. Aangezien de online ontwikkeling nog vrij jong is, is er nog weinig per wet vastgelegd over wat nabestaanden kunnen en mogen. Dat maakt het tot een probleem wanneer je wel aangeeft na de dood geen materialen meer online te willen hebben.

Informatie voorbereiden

Voor het wijzigen en opzeggen van online abonnementen bij verschillende digitale diensten moeten nabestaanden vaak een woud van instanties, processen en eisen doorkruisen. Geregeld is dit ook nog eens in een andere taal. Om deze reden is het handig een bepaald document of boekje paraat te hebben waarin je aanwijzingen staan over wat bewaard mag blijven, wat verwijderd moet worden, wat je liever zoveel mogelijk geheim houdt en wat je wilt delen.

Belangrijke informatie

In dit document of notitieboekje kun je ook de benodigde wachtwoorden, gebruikersnamen en inlogcodes opnemen. Zorg ervoor dat je dit goed en veilig opbergt, want het bevat waarschijnlijk zeer gevoelige gegevens die je niet zomaar wilt delen. Zo kun je het opbergen en de locatie alleen met één persoon delen. Maar ook is het mogelijk een online document te laten opsluiten in een digitale kluis bij de notaris.

Wist je dat…

– Sommige hostingpartijen verwijderen al je bestanden na je overlijden. Dit kunnen ook foto’s, betaalde accounts of accounts met tegoeden zijn.
– Facebook biedt nabestaanden de mogelijkheid om het profiel van de overledene om te zetten in een herdenkingspagina.
– Facebook en Google hebben een speciale applicatie waarmee je kunt aangeven wat jij wilt dat er na je dood met al je berichten gebeurt.

Meer informatie

Het is goed mogelijk dat je meer informatie wilt hebben, met vragen rondloopt omtrent nalatenschap of andere onduidelijkheden hebt over afscheid en uitvaart. Bij Uitvaartzorg Boerhaave ben je te allen tijde van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies. We denken met je mee en zullen alles doen om je te begeleiden of te ondersteunen.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.