Betrek je kind bij de uitvaart

Wanneer de dood voor jou al zoiets moeilijks is om te bevatten, hoe moet het dan wel niet voor je kind zijn? Het beste kun je er zo eerlijk mogelijk over zijn. Hoe opener jij erover bent, hoe toegankelijker je het hele proces voor je kind maakt. Betrek hem bij alles wat er gebeurt en geef hem de kans om er een actieve rol in te spelen.

 

Wees altijd eerlijk

Communiceer op het niveau van je kind, maar blijf wel altijd eerlijk. Wanneer jij niet duidelijk bent in je uitleg, vult je kind de leemtes met zijn eigen fantasie in. Als jij bijvoorbeeld zegt dat opa slaapt, kan dat een heel verkeerde indruk achterlaten. Wellicht is hij bang dat hij ook begraven zal worden zodra hij in slaap valt.

Foto’s uitzoeken

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet er vaak veel geregeld worden. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, zijn er veel dingen te bedenken waarbij hij kan helpen. Je kunt samen foto’s uitzoeken die tijdens de dienst getoond worden. Bij dat uitzoeken komen mooie verhalen naar boven vol dierbare herinneringen. En daar komen natuurlijk ook tranen bij tevoorschijn. Leg uit dat dat helemaal niet erg is en dat jij ook verdriet hebt. Verdriet dat er mag zijn.

Creatief

Is je kind creatief? Plan dan een dagdeel om, eventueel samen met andere familieleden, de kist te voorzien van mooie schilderingen en spreuken. Ook hierin kan een kind veel van zijn emoties kwijt. Hoe fijn is het dat zijn schilderingen of teksten voor altijd dichtbij opa zullen zijn?

Kleine rituelen

Tijdens een uitvaartdienst kan het lange stilzitten best moeilijk zijn voor een kind. En daarbij zijn de vele emoties om hem heen soms ook duidelijk voelbaar. Laat hem daarom vlak voor en tijdens de dienst kleine rituelen uitvoeren om de duur van de ceremonie wat te doorbreken. Zo kan hij helpen bij het dichtschroeven van de kist of een kaars aansteken tijdens de dienst. Misschien wil hij wel een gebed, gedicht of een zelf geschreven tekstje voorlezen. Oefen dit thuis eerst een paar keer, zodat de woorden al goed in zijn hoofd zitten. Zorg dat er iemand, die hem vertrouwd is, als back-up fungeert om het van hem over te nemen als hij overmand wordt door emoties.

Luisteren

Wanneer jijzelf tijdens de uitvaart spreekt, kun je in je verhaal ook je kind benoemen door bijvoorbeeld te vertellen dat opa geen voetbalwedstrijd van hem miste en zo trots op hem was als hij scoorde. Dat soort verhalen zullen voor hem fijn zijn om te horen en zorgen ervoor dat hij ook echt luistert naar wat er gezegd wordt.

Bellen blazen

Ook na afloop zijn er meerdere dingen te bedenken om het afscheid vorm te geven. Het oplaten van ballonnen, eventueel voorzien van een eigen tekstje of tekening, of bellen blazen. Er zijn zoveel mogelijkheden om je kind bij het afscheid te betrekken. Wellicht heb jijzelf nog meer ideeën of twijfel je over wat er wel of niet kan. Bij Uitvaartzorg Boerhaave denken we met je mee en zullen we alles doen om je hierin te begeleiden of te ondersteunen

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.