Vier fabels over uitvaarten

Er bestaan heel wat fabels en broodjeaapverhalen over de periode tussen het sterven en de uitvaart. Misschien komt dat omdat er voor veel mensen toch nog een taboe rondom de dood hangt. Om dat voor eens en altijd uit de wereld te helpen, hebben we de meest voorkomende fabels (én feiten) voor je op een rijtje gezet.

Fabel 1: De as van een vreemde

Hoe weet je nu zeker dat je de as van je moeder meekrijgt en niet die van een wildvreemde? In een crematieoven past slechts één lichaam. Voordat de kist met het lichaam in de oven gaat, worden eerst nauwkeurig allerlei verplichte documenten gecontroleerd. Als alles klopt wordt het crematiedocument ondertekend en wordt er een vuurvast steentje met een uniek nummer op de kist gelegd. Deze gaat mee de oven in. Aan de hand van het steentje kan de as dus altijd geïdentificeerd worden.

Fabel 2: Rook uit de oven

Je hebt vast weleens rook uit de schoorsteen van het crematorium zien komen. Betekent dit dat de oven dan in gebruik is? Nee, de techniek van crematieovens is zo geavanceerd, dat de verbranding rook- en geurloos verloopt. Speciale filters zorgen ervoor dat al het stof wordt opgevangen. De ‘rook’ die je wel eens uit de schoorsteen ziet komen, en dit zal alleen op koudere dagen zijn, is condens afkomstig van de cv-ketel.

Fabel 3: Elke dag hetzelfde tarief

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar het kan qua kosten verschil uitmaken of de uitvaart op een doodeweekse dag of in het weekend plaatsvindt. In het weekend kun je namelijk te maken krijgen met een weekendtoeslag die door meerdere onderdelen van de uitvaart kan worden gerekend. Dat kan dus iets zijn om rekening mee te houden.

Fabel 4: Mijn uitvaartverzekering moet mijn uitvaart regelen

Al hoewel dit nog steeds vaak gedacht wordt, is het niet waar. Het maakt niet uit waar je verzekerd bent, maar je bent altijd vrij in je keuze welke uitvaartondernemer jij de uitvaart wilt laten verzorgen. Wel kan het zo zijn dat grote maatschappijen een bepaalde korting geven als zij de uitvaart mogen uitvoeren. Die korting lijkt aantrekkelijk, maar het is de vraag of je ook werkelijk goedkoper uit bent. Vaak liggen de prijzen bij lokale uitverzorgers namelijk sowieso al lager, zodat dergelijke kortingen overbodig zijn.

Nog meer fabels en vragen

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je met nog meer vragen rondloopt of opheldering wil over andere fabels die je hebt gehoord. Bij Uitvaartzorg Boerhaave ben je te allen tijd van harte welkom voor een informatief gesprek en een eerlijk advies.

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
ons team
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.