Voor veel ouders is het nog altijd een dilemma: Neem ik de kinderen mee naar een begrafenis? Uiteraard is daar niet een standaard antwoord op te geven. Het hangt heel erg van de leeftijd van het kind én zijn karakter af, maar ook hoe je er zelf mee omgaat. Toch is het wel zo dat hoe ‘normaler’ je erover praat, hoe toegankelijker een begrafenis voor het kind is. De dood hoort immers bij het leven, en daar kun je maar beter zo eerlijk mogelijk over zijn.

Wees duidelijk

Wanneer je niet eerlijk en duidelijk bent, loop je de kans dat je kind zelf dingen gaat ‘invullen’. Als je bijvoorbeeld vertelt dat opa slaapt, omdat dat zo lijkt, zou je kind bang kunnen worden om zelf te gaan slapen. Misschien wordt hij dan ook wel onder de grond gestopt! Probeer de dood, afhankelijk van de leeftijd van je kind, in ‘zijn taal’ uit te leggen. Opa kan niets meer, hij voelt koud aan en je zult hem nooit meer zien, maar de herinneringen die je aan hem hebt, zullen altijd bij je blijven. Er zijn ook diverse boekjes over verlies en sterven in de handel, geschikt voor allerlei leeftijden. Het kan je helpen als je het zelf moeilijk vindt om uit te leggen of erover te praten. Vraag ernaar bij een goede boekhandel of een bibliotheek.

Erbij betrekken

Betrek je kind bij de voorbereidingen van de begrafenis. ‘Misschien wil hij een mooie tekening meegeven, ‘verfhandjes’ op de kist maken of een kaars versieren. Als je kind al wat ouder is, kan hij herinneringen op papier zetten die als brief meegaan in de kist of tijdens het afscheid worden voorgelezen. In de dagen voor de begrafenis werk je stapje voor stapje naar het laatste afscheid toe en merk je wel of je kind eraan toe is om mee te gaan.

Verdrietig zijn mág

Vertel hem dat hij best mag huilen, ook tijdens de begrafenis. Jij hebt immers ook verdriet. Tijdens de afscheidsdienst kan een kind ook zijn steentje bijdragen. Als hij het erg spannend vindt, kun je het thuis alvast oefenen en ervoor zorgen dat iemand het eventueel van hem over kan nemen. Afhankelijk van wat je kind kan en wil én wat jijzelf wilt, is er heel veel mogelijk. Betrek er ook de begrafenisondernemer bij, zodat hij of zij ook kan meedenken over de mogelijkheden.

Geen dwang

Ook jonge kinderen kunnen dus prima worden meegenomen naar een begrafenis, mits ze dat ook zelf willen. Je moet het hen niet opleggen. Aan de andere kant is het ook belangrijk om te bedenken dat jij je als ouder ook zelf moet kunnen concentreren op het afscheid. Daarom is het goed om iemand te vragen je kind mee te nemen naar een andere ruimte als het onrustig wordt. Een goed afscheid is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor je kind.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.