Kunnen wij u helpen?

Bel ons en we helpen u meteen.

Dilemma: Neem ik mijn kind mee naar de begrafenis?

Voor veel ouders is het nog altijd een dilemma: Neem ik de kinderen mee naar een begrafenis? Uiteraard is daar niet een standaard antwoord op te geven. Het hangt heel erg van de leeftijd van het kind én zijn karakter af, maar ook hoe je er zelf mee omgaat. Toch is het wel zo dat hoe ‘normaler’ je erover praat, hoe toegankelijker een begrafenis voor het kind is. De dood hoort immers bij het leven, en daar kun je maar beter zo eerlijk mogelijk over zijn.

Wees duidelijk

Wanneer je niet eerlijk en duidelijk bent, loop je de kans dat je kind zelf dingen gaat ‘invullen’. Als je bijvoorbeeld vertelt dat opa slaapt, omdat dat zo lijkt, zou je kind bang kunnen worden om zelf te gaan slapen. Misschien wordt hij dan ook wel onder de grond gestopt! Probeer de dood, afhankelijk van de leeftijd van je kind, in ‘zijn taal’ uit te leggen. Opa kan niets meer, hij voelt koud aan en je zult hem nooit meer zien, maar de herinneringen die je aan hem hebt, zullen altijd bij je blijven. Er zijn ook diverse boekjes over verlies en sterven in de handel, geschikt voor allerlei leeftijden. Het kan je helpen als je het zelf moeilijk vindt om uit te leggen of erover te praten. Vraag ernaar bij een goede boekhandel of een bibliotheek.

Erbij betrekken

Betrek je kind bij de voorbereidingen van de begrafenis. ‘Misschien wil hij een mooie tekening meegeven, ‘verfhandjes’ op de kist maken of een kaars versieren. Als je kind al wat ouder is, kan hij herinneringen op papier zetten die als brief meegaan in de kist of tijdens het afscheid worden voorgelezen. In de dagen voor de begrafenis werk je stapje voor stapje naar het laatste afscheid toe en merk je wel of je kind eraan toe is om mee te gaan.

Verdrietig zijn mág

Vertel hem dat hij best mag huilen, ook tijdens de begrafenis. Jij hebt immers ook verdriet. Tijdens de afscheidsdienst kan een kind ook zijn steentje bijdragen. Als hij het erg spannend vindt, kun je het thuis alvast oefenen en ervoor zorgen dat iemand het eventueel van hem over kan nemen. Afhankelijk van wat je kind kan en wil én wat jijzelf wilt, is er heel veel mogelijk. Betrek er ook de begrafenisondernemer bij, zodat hij of zij ook kan meedenken over de mogelijkheden.

Geen dwang

Ook jonge kinderen kunnen dus prima worden meegenomen naar een begrafenis, mits ze dat ook zelf willen. Je moet het hen niet opleggen. Aan de andere kant is het ook belangrijk om te bedenken dat jij je als ouder ook zelf moet kunnen concentreren op het afscheid. Daarom is het goed om iemand te vragen je kind mee te nemen naar een andere ruimte als het onrustig wordt. Een goed afscheid is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor je kind.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis

Op dit moment hulp nodig?

Bel ons 24/7
gratis op dit nummer
praten-over-de-dood

Wil u heeft geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam. Gewoon voor algemene vragen of adviezen. Belt u ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Als je twijfelt over de verzekeringsvorm dan wel waarde van je polis, laat ons dit voor je uitzoeken, we helpen je hierbij graag en kunnen je naar een korte inventarisatie van jouw uitvaartwensen al direct een indicatie geven of je voldoende bent verzekerd!

Jouw uitvaartwensen vastleggen geeft je een gerust gevoel en houvast aan de nabestaande(n).
Graag helpen we je met het invullen hiervan en beantwoorden wij je vragen, zodat alles duidelijk is voor nu en in de toekomst.

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

uitvaart

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je een vraag of wil je advies over het regelen van een uitvaart en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een begrafenis en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het melden van een overlijden. Heb je vragen over het regelen van een crematie en/of wil je een voorgesprek hierover? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

In de ruim 25 jaar die ik als uitvaartverzorger werk kom ik vaak bij families terecht die op dat moment even niet weten hoe het allemaal moet, er moeten veel beslissingen worden genomen om op de juiste wijze vorm te kunnen geven aan het afscheid. Samen met de familie en nabestaanden wil ik een waardevol afscheid verzorgen. Hierbij treed ik op als vangnet, waarbij ik een adviserende, dienstverlenende en begeleidende schakel wil zijn, uiteindelijk gaat het erom hoe de familie het afscheid wilt.
Ik realiseer me iedere keer weer dat ik voor de familie heel belangrijk ben en ik het rustpunt moet zijn zodat de familie elk moment weer een beroep op me kan doen. Dit iswerk dat je alleen met passie kunt doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Mijn naam is Harnold Nieboer, sinds 2002 ben ik werkzaam in de uitvaart en sinds 2004 ben ik werkzaam als uitvaartverzorger bij Uitvaartzorg Boerhaave. Vanuit eigen ervaring heb ik gevoeld hoe prettig het is als er iemand is, dat als er in je directe omgeving iemand komt te overlijden, die naar je luistert, die er voor je is met kennis van zaken, die samen met je de weg zoekt naar de vorm die je wilt geven aan de uitvaart en probeert te ontzorgen aangaande de dingen die allemaal geregeld moeten worden voor de uitvaart.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Binnen de uitvaartverzorging kan ik nabestaanden begeleiden in de bijzondere, vaak moeilijke, levensfase wanneer een dierbare overlijdt. Het hele proces van afscheid volgens de wensen van overledene en nabestaanden wordt door mij tot in de puntjes verzorgd en goed geregeld. Ook na de uitvaart heb ik contact met de nabestaanden om te helpen bij vragen die ze hebben op het gebied van urnen, verstrooien, bijzettingen of verzekeringen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Om een familie in een moeilijke tijd te kunnen helpen door samen met hun vorm te mogen geven aan het afscheid is een grote passie van mij. Mijn inziens is een uitvaart een weerspiegeling van iemands leven en kan je hier op zoveel verschillende manieren een invulling aan geven, zodat het afscheid ook echt een betekenisvolle herinnering wordt die je verder kan helpen. Iemand met raad en daad bijstaan en een uitvaart te organiseren waarin de wensen van de familie duidelijk kenbaar zijn, vind ik heel bijzonder om te mogen doen.

Wij nemen binnen 24 uur contact met je op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.