Elke uitvaart is uniek

Net zoals geen mens hetzelfde is, is ook geen uitvaart hetzelfde. Iedere uitvaart is een stukje maatwerk, passend bij het leven dat de overledene leidde. Er is zoveel mogelijk. Vaak meer dan je denkt. Uitvaartzorg Boerhaavelaan kan met je meedenken en je ideeën vastleggen of realiseren.

De mogelijkheden van het opbaren

Tussen het moment van overlijden en de uitvaart moeten volgens wettelijk vastgelegde regels minimaal 36 uur en maximaal zes werkdagen zitten. In die periode wordt de overledene opgebaard. Dat kan in het uitvaartcentrum of een andere (openbare) ruimte zoals een kerk, instelling of verenigingsgebouw, maar je kunt er ook voor kiezen om je dierbare die laatste tijd thuis te houden. Bij Uitvaartcentrum Boerhaavelaan zijn ook mogelijkheden voor opbaren. Wanneer je langskomt is er altijd een uitvaartverzorger aanwezig waar jij een kopje koffie mee kunt drinken en een praatje mee kunt maken. Geheel naar wens van de familie. Over het algemeen wordt de overledene in de opbaarperiode gekoeld, tenzij er thanatopraxie op het lichaam is toegepast. Dit is een soort balseming waardoor het lichaam, zonder koeling, minimaal tien dagen goed blijft.

Waar vindt de uitvaartdienst plaats?

Tot voor kort was het gebruikelijk om de uitvaartdienst in een kerk, uitvaartcentrum of aula van een crematorium te houden. Maar je kunt natuurlijk ook voor iets anders kiezen. Iets wat meer past bij de overledene: zijn favoriete café, het buurthuis of de plaatselijke voetbalkantine. Zo’n vertrouwde omgeving kan een extra dimensie aan het afscheid geven en, als bijkomend voordeel, het kan ook nog eens flink schelen in de kosten.

Rouwvervoer

Afhankelijk van de gemeente waar je woont, is het wel of niet toegestaan om de overledene met een ander vervoermiddel dan de traditionele rouwauto naar zijn laatste rustplaats te brengen. Er zijn steden waar vrijwel alles mag: van een privé-auto of boot tot een koets of bakfiets, terwijl in andere gemeentes al moeilijk kan worden gedaan over het eigen Volkswagenbusje. Informeer dus vooraf naar de regels van Algemene Politie Verordening in jouw plaats.

Uitvaartmuziek

Muziek maakt een uitvaart persoonlijk en daarom worden vaak ook nummers gekozen waar de

overledene van hield. Er bestaan geen echte regels voor. Livemuziek, luisteren naar een cd of samen zingen: het kan allemaal. Het enige waar je wel enigszins rekening mee moet houden, is de duur van de afscheidsplechtigheid. Heb je geen inspiratie? Neem eens een kijkje op internet bij de  Begrafenis Top 10

Begraven of cremeren

Wil je begraven worden of juist gecremeerd? Die keus is heel persoonlijk. Praat erover met anderen. Hun argumenten kunnen je aan het denken zetten. Of bezoek eens een open dag bij een crematorium of uitvaartcentrum. Het is goed om hier zelf over na te denken en de keus niet bij je nabestaanden neer te leggen.

Begraven worden in je eigen stad of land

Cremeren mag in elk crematorium van Nederland plaatsvinden. Begraven mag in principe ook op iedere begraafplaats. Je hoeft niet per se begraven te worden in je eigen woon- of geboorteplaats. Sommige gemeenten geven echter geen nieuwe graven uit aan niet-inwoners. Mocht je voorkeur naar een bepaalde plaats uitgaan, informeer hier dan eerst naar.

Laat je wensen vastleggen

‘Wanneer je een beeld hebt van jouw uitvaart, doe je er goed aan je wensen vast te leggen’, aldus Joyce Nijholt. ‘Dit geeft niet alleen jezelf rust, maar het helpt je nabestaanden ook om de juiste keuzes te maken. We maken hier regelmatig mee dat nabestaanden niet op de hoogte zijn van de wensen van hun dierbare. Het is ook niet voor iedereen even eenvoudig om dit met elkaar te bespreken, en op deze manier kun je hen, én jezelf, een hoop zorgen besparen.’

Jouw laatste wens in vertrouwde handen!
bladren
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor je klaar!

Mogelijheden Crematie

Wil je geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen. Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.