Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

0505255980

 Wij scoren een 10 op basis van 21 recensies
natuurbegraafplaats

Natuurbegraven: een eeuwige rustplek in de natuur

Gepubliceerd op:

Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden. Dat verschilt per gemeente, en daarna kunnen je nabestaanden die termijn eventueel verlengen. Je kunt ook kiezen voor een natuurbegraafplaats waar je verzekerd bent van eeuwige grafrust.

Natuurbegraafplaats

De oudste natuurbegraafplaats in Nederland zoals wij die tegenwoordig kennen, dateert al uit 1944. Op het landgoed Westerwolde op de Veluwe vind je deze van oorsprong kleine familiebegraafplaats. Pas aan het begin van deze eeuw ontstonden er meer natuurbegraafplaatsen, waar lichamen van overledenen op een zo natuurlijke wijze aan de natuur worden teruggegeven. Intussen kent Nederland al tientallen natuurbegraafplaatsen, elk met een eigen sfeer. In het Noorden zijn dat bijvoorbeeld Natuurbegraafplaats Laude in het Groningse Sellingen en Natuurbegraafplaats Mepperdennen (Meppen) en Natuurbegraafplaats Hillig Meer (Eext) in Drenthe.

Openbaar natuurgebied

Een natuurbegraafplaats is een openbaar natuurgebied en in tegenstelling tot algemene begraafplaatsen vind je hier dan ook geen grafstenen of -monumenten. Slechts een zwerfsteen, schijf van een boomstam met inscriptie of herinneringsboom kan de plek waar iemand begraven ligt markeren. De plek wordt overigens altijd aan de hand van GPS-coördinaten vastgelegd, zodat deze altijd terug te vinden is.

Verschillende redenen voor natuurbegraven

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor deze manier van begraven te kiezen. We noemden al de eeuwige grafrust, wat je nabestaanden na verloop van tijd de lastige keuze bespaart om de grafrechten te verlengen of het graf te laten ruimen. Daarnaast hoeft het graf niet onderhouden te worden, want het gaat op in het landschap en wordt weer één met de omgeving. Natuurbegraven is ook nog eens duurzaam, want de natuur op de natuurbegraafplaats is beschermd. Zo blijft deze behouden voor volgende generaties.

Is het duurder?

Een ander, niet onbelangrijk, aspect zijn de kosten. De kosten van een regulier graf zijn wellicht iets lager dan een graf op een natuurbegraafplaats (die per natuurbegraafplaats kunnen verschillen). Maar je nabestaanden hoeven niet bij te betalen als ze de grafrechten willen verlengen, er komt geen dure grafsteen op het graf en er zijn geen onderhoudskosten. Als je dat bij elkaar optelt, is een graf op een natuurbegraafplaats goedkoper.

Reserveer een plekje

Je kunt overigens nu al een mooie plek op een natuurbegraafplaats uitzoeken en een plekje reserveren. Het laatste afscheid kan ook op allerlei manieren worden vormgegeven, zolang dit maar respect voor de overledene en de natuur gebeurt. Vanwege dat laatste moet er wel een biologisch afbreekbare kist worden gebruikt, zonder kunststof binnenbekleding. Ook moet de overledene gehuld of gekleed zijn in een doek of kleding van natuurlijk materiaal. Op de meeste natuurbegraafplaatsen is het overigens ook mogelijk om een (biologisch afbreekbare) urn te begraven in een urnengraf. Het verstrooien van de as is niet toegestaan, omdat dit schadelijk is voor de natuur.

Je uitvaart vastleggen

Wil jij deze en andere wensen graag vastleggen? Neem dan eens contact met ons op voor een oriënterend gesprek. Wij zetten onze kennis en ervaring graag voor je in.