Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

050 5255 980

Terug naar blog
3 min. leestijd
Funus uitvaartzorg 26 maart 2020

Uitvaartwensen vastleggen: fijn voor jou en je nabestaanden

Wil jij begraven of gecremeerd worden? Hoewel we niet graag nadenken over onze eigen uitvaart, is het wel belangrijk om dit te doen. Niet alleen geeft dit jou meer rust, maar je nabestaanden ook. Net zoals elk leven is elke uitvaart uniek, het is namelijk de laatste herinnering die je van iemand hebt. Het is daarom goed om je uitvaartwensen tijdig te laten vastleggen, zodat je een afscheid krijgt die bij jou past.

Uitvaartwensen vastleggen

Het is altijd lastig om over de dood te praten en het is daarom begrijpelijk dat je misschien nog niet over je eigen uitvaart na wilt denken. Maar ongeacht je leeftijd of gezondheid, is het wel aan te raden om dit te doen. Zo biedt het je nabestaanden rust, weet je zeker dat mensen jou herinneringen zoals jij wilt dat ze je herinneren en weet je op tijd hoeveel geld je opzij moet zetten. Want hoe vervelend het ook is, een uitvaart kost geld.

Mooie gedachte

Misschien vind je dit allemaal wel erg praktisch klinken. Begrijpelijk, maar nadenken over je uitvaart hoeft niet alleen maar vervelend te zijn. Van tevoren bepalen hoe je wilt dat mensen afscheid van je nemen, kan ook een mooie gedachte zijn. Daarnaast zorgt het tijdig regelen van je uitvaart ervoor dat je nabestaanden weten hoe jij afscheid van ze wilt nemen. Dit is inderdaad praktisch, maar ook fijn.

Houvast bieden

Wanneer je nabestaanden tijdig weten hoe jij je uitvaart het liefst wilt hebben, geef je ze de mogelijkheid om op een mooie en passende manier afscheid van je te nemen. Het is daarom belangrijk om je wensen vast te leggen. Op deze manier geef je ze tijdens een moeilijke periode houvast. Jezelf aan deze gedachte herinneren kan het makkelijker maken om over je eigen uitvaart na te denken. Dit doe je namelijk niet alleen voor jezelf.

Het codicil

Nadenken over je uitvaart wil niet zeggen dat je nu direct alles al moet weten. In een codicil kun je al je wensen vastleggen, maar het is mogelijk om deze tussentijds aan te passen. Sta je bijvoorbeeld op een feestje en hoor je een mooi nummer dat zeker op je uitvaart gespeeld moet worden, dan kun je die nog steeds in je codicil opnemen. Het is belangrijk om het codicil bij je verzekeringspapieren te bewaren, dan weten je nabestaanden dat je wensen zijn vastgelegd en waar ze deze kunnen vinden.

Persoonlijke uitvaartwensen

Een codicil is erg uitgebreid. Zo wordt er onder andere aan je gevraagd of je gecremeerd of begraven wilt worden. Maar er staan ook vragen over de rouwkaarten, kist en manier van opbaren in. Laat je niet afschrikken, als je het fijn vindt kun je altijd vragen of iemand het codicil samen met je in wil vullen. Veel mensen ervaren het als een enorme opluchting als hun uitvaartwensen uiteindelijk op papier staan.

Een uitvaart die bij jou past

Bij Uitvaartzorg Boerhaave snappen ze maar al te goed dat een uitvaart een lastig onderwerp is. Daarnaast zijn er uitvaartmogelijkheden is overvloed, waardoor het lastig kan zijn om een codicil in te vullen. Uitvaartzorg Boerhaave denkt graag mee. Zo kunnen ze bij je thuis komen, maar je bent ook van harte welkom om je wensen op het uitvaartcentrum te bespreken. Zo ben je verzekerd van een uitvaart die bij jou past.

Een uitvaart kost geld

Andere blogposts

.