Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

050 5255 980

Terug naar blog
4 min. leestijd
Funus uitvaartzorg 18 december 2018

Dilemma: begraven of cremeren?

Wanneer er 100 jaar geleden iemand stierf, werd hij of zij gewoon begraven. Cremeren kwam in Nederland aan het begin van de vorige eeuw nauwelijks voor. Inmiddels is er veel veranderd. Door de invloed van andere culturen en de secularisatie kiest intussen een ruime meerderheid van de Nederlanders, namelijk maar liefst 65%, voor een crematie. Weet jij al wat jouw voorkeur heeft? Het kan namelijk een behoorlijk dilemma zijn.

Soms vergemakkelijkt religie je keuze

Religie kan een belangrijke basis zijn waarop je je keuze baseert. Wie het christelijk geloof aanhangt, gelooft in een wederopstanding en zal daardoor eerder voor een begrafenis dan een crematie kiezen. Ook islamieten en aanhangers van het jodendom worden traditiegetrouw begraven. Dit in tegenstelling tot boeddhisten en hindoes die over het algemeen juist wél voor een crematie kiezen.

Praat erover met anderen

Als jij je keuze niet op religie baseert, zul je verder moeten onderzoeken waar jouw voorkeur naar uitgaat. Praat er eens over met familie of vrienden. Sommige mensen hebben er een duidelijke mening over en misschien zet het je aan het denken of hoor je een argument dat je aanspreekt.

Als geld (g)een rol speelt

De kosten van een begrafenis en een crematie schelen aanzienlijk. Begraven is namelijk duurder omdat er ook grafrechten betaald moeten worden. Deze kosten kunnen per gemeente fors verschillen. Je zou kunnen informeren wat de prijzen in jouw woonplaats zijn. Je mag overigens ook in een andere plaats dan je eigen gemeente worden begraven. Het mag zelfs in een ander land! Verder komen daar de kosten van een steen of ander grafmonument nog bij.

Begraven

Zowel begraven als cremeren heeft voor- en nadelen. Dat maakt de keuze ook heel persoonlijk. Een graf biedt de nabestaanden een plek om de overledene te bezoeken. Het heeft echter ook onderhoud nodig en wil je je nabestaanden daarmee belasten? Dat vergt
tijd. Of kosten, wanneer je daar iemand voor inhuurt. In dat geval zou een natuurbegraafplaats een goed alternatief kunnen zijn. Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur, dus er is geen onderhoud nodig. Ook vervallen hierbij de kosten van een grafmonument, omdat dit vaak niet toegestaan is.

Cremeren

Er zijn verschillende mogelijkheden wat je met de as van de overledene kunt doen. Je kunt de as uitstrooien. Dit mag op veel plekken in Nederland. Gemeenten stellen hier hun eigen regels voor op. Informeer dus vooraf en vraag ook toestemming aan de eigenaar van de grond waar je de as uit wilt strooien. Soms zijn hier kosten aan verbonden. Je kunt de urn ook laten bijzetten in een urnenmuur of -graf (dit brengt wel weer extra kosten en onderhoud met zich mee) of thuis bewaren. Een andere mogelijkheid is een combinatie: het grootste deel verstrooien en de rest verwerken in een as-sieraad

Bezoek open dagen

Weet je nog niet wat je moet kiezen? Een aantal crematoria en begraafplaatsen organiseert zo nu en dan een open dag. Het is een laagdrempelige manier om te ervaren wat jou het meeste aanspreekt. Misschien heb je zelfs specifieke wensen. Informeer dan eens bij een crematorium of begraafplaats of deze uitgevoerd kunnen worden. Ook dat kan een reden zijn om juist voor het één, dan wel voor het ander te kiezen.

Laat je wensen vastleggen

‘Wanneer je je keuze gemaakt hebt, kun je het bij ons vast laten leggen. Dat geldt overigens ook voor je overige uitvaartwensen’, legt Joyce Nijholt uit. ‘We merken vaak dat nabestaanden niet op de hoogte zijn van de wensen van de dierbare over zijn of haar uitvaart. Het is ook niet altijd eenvoudig om dit met je dierbaren te bespreken, en op deze manier kun je hen, én jezelf, een hoop zorgen besparen.’

Andere blogposts

.